RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю утворення крижаних щитів на Землі

Вчені з'ясували механізм утворення крижаних щитів на Землі. За їх словами, це відбувалося внаслідок уповільнення тектоніки плит земної кори на дні океанів, де магма виходить у шви між розділюючими тектонічними плитами і викликає падіння температури.

Про це повідомляє видання Science.

Науковці отримали підтвердження, що екструзія свіжої океанської кори на хребтах середнього океану почала слабшати 15 мільйонів років тому, і можливо, охолодила планету.

"Приблизно 15 мільйонів років тому, у пізній період міоцену утворення океанічної кори зменшилося на третину і упродовж останніх 10 мільйонів років відбувається повільними темпами, які продовжуються і сьогодні", - заявила геофізик з Університету Брауна Колін Далтон, яка представила своє дослідження на віртуальному засіданні Американського геофізичного союзу.

Дальтон виявила, що утворення кори сповільнилося або залишався рівним на 15 з 16 океанічних хребтів Землі, а його вплив на клімат могло бути більш суворим.

"Якщо різко сповільнити тектоніку плит за такий короткий час, ви зможете отримати набагато менше вуглекислого газу із вулканів. Це сповільнення відповідає падінню температур на 10° C у пізньому міоцені, коли крижані покриви почали зростати через після тривалої перерви", - додав Клінт Конрад, мантійний динаміст з Університету Осло.

Взявши вулканічні викиди вуглекислого газу, прив'язані до сучасного утворення океанічної кори, та пристосувавши їх до швидкості міоцену, команда виявила падіння атмосферного CO₂, що ймовірно могло пояснити глобальне похолодання того часу.

Разом з тим, як стверджує Далтон, можливі й інші пояснення - наприклад, древні вулканічні породи, підняті з океану, щоб сформувати свіжі гірські вершини в таких місцях, як Індонезія, могли почати вбирати більше CO₂. Обидва механізми, ймовірно, пояснюють причину утворення крижаних щитів на Землі.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з'ясували, що масові вимирання тварин на Землі відбуваються з циклом 27 млн років. Дослідники кафедри біології Нью-Йоркського університету виявили, що їх час збігається з ударами астероїдів і масивними виверженнями вулканів.