RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Археологи знайшли людські сліди, яким 115 тис. років, на дні прадавнього озера: фото

На території нинішньої Саудівської Аравії вчені з Інституту хімічної екології німецького Товариства імені Макса Планка виявили сотні відбитків тварин, які населяли Аравійський півострів близько 120 тисяч років тому, поруч з якими виявилися сліди давніх людей.

Результати досліджень опубліковано в журналі Science Advances.

У ті далекі часи на півночі Аравійського півострова, де зараз розташована безводна пустеля Нефуд, існувало велике і неглибоке озеро АЛАТАР, до якого на водопій приходили великі тварини - дикі верблюди, буйволи і слони.

Керівник досліджень в цьому регіоні Метью Стюарт і його колеги з Інституту хімічної екології німецького Товариства імені Макса Планка серед сотень відбитків виявили кілька, які були залишені стародавніми людьми. Форма і розташування чотирьох з них вказують, що це могла бути група з двох-трьох чоловік, що пересувалися разом.

"Схоже, люди приходили до озера за водою і видобутком тоді ж, коли і тварини", - зауважив Метью Стюарт.

За припущенням вчених, люди, що залишили сліди, були представниками саме нашого виду, а не родинними неандертальцями. Довготривалої стоянки на місці біля озера не було, що свідчить про те, що предки людини не надовго затрималися тут, відправившись далі в своєму довгому шляху по Євразії

Судячи зі слідів тварин, вони були значно більший за своїх нинішніх нащадків, а деякі з них не проіснували до сьогоднішніх часів.

Відбитки ніг людей і тварин були датовані за допомогою фотолюмінесценції кристалів кварцу: в даному випадку їх вік становив близько 115 тисяч років. За однією з версій, саме в цей час відбувалося поширення людини розумної за межі Африки.

Як повідомляв "Апостроф", під час розкопок у Франції археологи знайшли два свинцевих труни, датованих XVII-XVIII століттями. На одному з них перебувала урна у формі серця, яка називається "кардіотафом".