RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Вчені відкрили новий стан матерії - "рідке скло": що про нього відомо

Німецькі вчені відкрили новий стан матерії, який отримав назву "рідке скло". Таку реакцію атомів скла хімікам довелося спостерігати вперше.

Про це пише журнал "Новое время".

Науковці з Констанцського університету заявили про відкриття нового стану матерії — рідкого скла. Атоми цієї речовини демонструють дивну поведінку, яку хіміки спостерігали вперше, оскільки раніше вважалося, що скло - це рідина.

На одному з етапів створення скла деякі мінерали (найчастіше це кварцовий пісок, кальцинована сода, доломіт, вапняк та інші) нагрівають до текучого стану. Однак на кінцевому етапі скло стає твердим аморфним тілом, атоми якого "застигають" у хаотичному стані.

Німецькі хіміки підтвердили, що атоми скла можна "змусити" рухатися, відкривши тим самим новий стан речовини - "рідке скло". У своєму дослідженні вчені довели, що суміші деяких твердих частинок у рідинах можуть рухатися, утворюючи стан рідкого скла, що невластиво для атомів звичайного скла.

"При певній щільності частинок їх обертовий рух застигає, в той час як поступальний рух зберігається, що призводить до утворення склоподібних станів, у яких частинки згруповуються у локальні структури з аналогічною орієнтацією", — пояснює провідний автор дослідження Андреас Зумбуш.

Раніше вчені прогнозували можливість відкриття рідкого скла, і нове дослідження німецьких хіміків підтверджує, що подібні процеси руху атомів можуть відбуватися у склоутворювальних системах.

Як повідомляв "Апостроф", вчені зробили важливе відкриття, яке робить реальністю надшвидкий квантовий інтернет - вони змогли "телепортувати" висококваліфіковану квантову інформацію на відстань 44 кілометри, що відкриває нові можливості для зв'язку нового покоління.