RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Для чого первісні люди використовували лосині зуби: фото і заява археологів

Археологи з університету Хельсінкі разом з вченими з Інституту історії матеріальної культури РАН проаналізували прикраси з поховань і прийшли до висновку, що стародавні люди нашивали собі зуби лося на одяг як аксесуар.

Про це пише портал Політ.

В ході досліджень вчені вивчили прикраси, які були зроблені близько 8200 років тому на острові в Онезькому озері. Виявлений там в 1936-1938 роках некрополь - найбільший за площею могильник пізнього мезоліту в північно-східній Європі.

У могилах археологи знайшли вироби з каменю і кісток, в тому числі велику кількість зубів лосів (більше половини всіх знахідок), бобрів і бурих ведмедів. Крім прикрас із зубів, на території некрополя знайшли червону охру, кістяні гарпуни і їх фрагменти, антропоморфні та зооморфні фігурки з кістки, кремнієві наконечники для стріл та інші вироби з каменю.

Фото: Riitta Rainio

Фото: Tom Björklund

З'ясувалося, що практично всі зуби були однаково оброблені: біля кореня зуба робилися одна або кілька канавок, які служили для прикріплення зуба до одягу. Стародавні люди вважали, що добути лося вдавалося нечасто і не всі могли похвалитися такою здобиччю. Не виключено, що лише одній людині в племені діставалися всі зуби тварини.

Для найбільших прикрас були потрібні зуби від 8 до 18 лосів, і їх найчастіше знаходили в могилах молодих жінок і чоловіків.

Раніше ми розповідали, що археологи знайшли таємничі предмети на давньому цвинтарі інків.