RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Археологи виявили загадкову гравюру, якій 120 тис. років - малюнок не був випадковим: фото

Археологи з Єврейського університету і Університету Хайфи разом з командою з Національного центру наукових досліджень у Франції виявили гравюру, якій 120 000 років.

Про це повідомляє phys.org.

Вчені давно підозрювали, що гравюри на каменях і кістках зображували в період середнього палеоліту (250-45 тис. до н.е.). Однак знахідки, що підтверджують це, знаходять вкрай рідко.

Однією з таких стали практично неушкоджені фрагменти гравюри на одному боці кістки. Всього знайшли 6 штук. Припускають, що раніше вони мали для стародавніх людей символічне або духовне значення. Розмір гравюр становить від 38 до 42 міліметрів.

"Грунтуючись на нашому лабораторному аналізі та виявленні мікроскопічних елементів, ми змогли припустити, що в доісторичні часи люди використовували гострий інструмент, зроблений з кремнієвої породи, для створення гравюр", - сказав доктор Іріс Громан-Ярославського з Хайфського університету.

Розкопки проводилися в місці, яке могло використовуватися як табір або місце зустрічей палеолітичних мисливців. Вони там забивали тварин, яких спіймали.

Вважається, що ідентифікована кістка належала вимерлій великій дикій рогатій худобі. Даний вид був дуже поширений в ті часи на Близькому Сході.

Вчені підкреслюють, що їх аналіз дуже ясно показує, що гравюри безумовно були створені людиною навмисно і не могли бути результатом забою тварин або природних процесів протягом тисячоліть. Аналіз також дозволив визначити, що робота була виконана майстром-правшой за одну робочу сесію.

"Ми відкидаємо будь-яке припущення, що ці борозенки були свого роду випадковим малюванням. У цьому типі мистецтва не було б такого рівня уваги до деталей", - зазначила науковець Маріон Превост з Інституту археології Єврейського університету.

Відзначають, що гравюра, швидше за все, є прикладом символічної активності і є найстарішим відомим прикладом форми обміну повідомленнями, яка використовувалася в Леванті.

Вибір кістки для даної гравюри міг бути пов'язаний зі статусом цієї тварини. Він міг свідчити про духовний зв'язок, який мали мисливці з вбитими ними тваринами.

"Справедливо сказати, що ми виявили одну з найстаріших символічних гравюр, коли-небудь знайдених на Землі, і, безумовно, найстарішу в Леванті. Це відкриття має дуже важливе значення для розуміння того, як символічне вираження розвинулося у людей. У той же час, хоча до цих пір неможливо визначити точне значення цих символів, ми сподіваємося, що подальші дослідження розкриють ці ключові деталі", - заявив доктор Йосі Зайднер з Інституту археології Єврейського університету.

Як повідомляв "Апостроф", археологи виявили в Іспанії кам'яну табличку з вигравіруваними зображеннями тварин кам'яного віку, якій більше 11,7 тисячі років.