RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені привідкрили таємницю стародавнього зображення людей з головами буйволів, знайденого в Африці: фото

Виявлені в одній з печер в Танзанії зображення трьох антропоморфних фігур зі стилізованими головами буйвола можуть бути пов'язані з ритуалами місцевих племен, під час яких вони входять в стан трансу.

Про це повідомляє видання Sci-news, опублікувавши фото з місця знахідки.

Зображення дивних людських фігур були виявлені на недавно відкритому місці наскального мистецтва Амакхі 4 в заповіднику Сваг Сваг. Більшість з них було нанесено червоною фарбою, крім кількох білих зображень.

"Більшість з них знаходяться в хорошому стані, в основному через виступ скелі, який захищає їх від проточної води і надмірного сонячного світла", - прокоментував знахідку доктор Мацей Гржелчик, дослідник з Інституту вивчення релігій Ягеллонського університету в Кракові (Польща).

Серед малюнків, вік яких не менш ніж кілька сотень років (точного датування не існує), виділяються три антропоморфні зображення - людей з головами буйволів.

"Не дивлячись на те, що в нинішній релігії народу сандаве, які є нащадками тих, хто створив малюнки, ми не знаходимо елементів антропоморфізації буйволів або віри в можливість перетворення людей в цих тварин, проте є деякі ритуальні аспекти, які можуть мати паралелі із зображеннями. Сандаве досі практикують ритуал сімба, основним елементом якого є входження в стан трансу", - зазначив учений.

Мотиви, що зображують трійки людських фігур, можна побачити і на інших наскальних зображеннях в центральній Танзанії.

"Малюнки в скельному притулку Амакхі 4 є одним із прикладів наскального мистецтва в районі Сваг Сваг, які відомі в місцевому масштабі, але не опубліковані", - зазначив доктор Гржелчик.

Як повідомляв "Апостроф", в Угорщині археологи з Університету Етвеша Лоранда проводили розкопки на кладовищі V століття нашої ери і знайшли дивні черепи.