RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вчені реконструювали геном мамонта віком мільйон років і знайшли причину його волохатості, фото

Вчені реконструювали ДНК мамонта старше мільйона років. З корінних зубів трьох мамонтів, яких знайдено на північному сході Сибіру, науковцям вдалося більше дізнатися про еволюцію цих тварин і, зокрема, відповісти на питання, як мамонти адаптувалися до життя в холодних умовах.

Про це повідомляє газета Guardian.

Вчені працювали із рештками трьох мамонтів, які відомі під назвами Адича, Чукочья і Крестовка - на честь населених пунктів в Якутії і на Чукотці, в околицях яких вони були знайдені. Два примірники зі знайдених рештків тварин датовані більше мільйоном років тому.

Раніше відновити настільки древній генетичний матеріал не вдавалося нікому - рекорд давнини належав ДНК коня віком 780-560 тисяч років.

"Ця ДНК неймовірно древня. Зразки в тисячу разів старше останків вікінгів і навіть передують існуванню людей і неандертальців", - заявила керівник дослідження професор еволюційної генетики Лове Дален.

За словами вчених, витягнути ДНК було дуже складним завданням - в останках тварин залишилася лише незначна кількість ДНК, і вона розпалася на дуже дрібні фрагменти.

Це дослідження пролило більше світла на питання про еволюцію мамонтів: вчені прогнозували, що Крестовка і Адича були степовими мамонтами (Mammuthus trogontherii), тобто, ймовірно прямими предками мамонтів Сибіру. Однак аналіз показав, що Крестовка належала до іншого, невідомого досі науці виду. Як виявилося, в ранньому плейстоцені на сході Сибіру мешкали дві незалежні популяції цих тварин, а північноамериканські мамонти Колумба походять від гібридів між цими еволюційними лініями.

Реконструювавши ДНК мамонтів, вчені змогли по-новому поглянути на те, як мамонти адаптувалися до життя в холодних умовах і як ця адаптація позначилася на видоутворенні. Вони знайшли підтвердження, що варіанти генів мамонтів, які впливають на ріст волосся, терморегуляцію і накопичення жирових відкладень, вже були присутні у древніх мамонтів більше мільйона років тому, задовго до появи у них довгої шерсті.

Як повідомляв "Апостроф", британські мисливці за скам'янілими знайшли величезну кістку вагою 66 фунтів, яка належала слону або мамонту з прямим бивнем. Ця доісторична тварина могла бродити по світу 125 тисяч років тому на острові Уайт.