RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Археологи показали, як виглядав найдавніший протез - його використовували 3 тис. років тому: фото

У 2020 році швейцарські єгиптологи зробили цікаве відкриття. Вони заявили, що знайшли, ймовірно, найстаріший з коли-небудь знайдених протезів - дерев'яний палець ноги.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Базельського університету.

Знахідці майже 3 тисяч років і вона була виявлена в жіночому похованні з некрополя шейха Абд-ель-Курна поблизу Луксора. В даний час ця область вивчається за допомогою найсучасніших методів.

Протез представляє з себе дерев'яний пристрій, який замінював великий палець правої ноги, і прив'язувався до ступні за допомогою ременя. На думку археологів, це був справжній протез, який виконував свою функцію.

Дослідники з Університету Цюріха і їх колеги з Університету Базеля провели детальний аналіз штучного пальця за допомогою новітніх методів, включаючи комп'ютерну томографію і рентген. Вчені вважають, що даний протез використовувався дуже часто і що він належав дочці священика. А судячи з того, як він майстерно виготовлений, ремісник дуже добре знав людську анатомію.

Крім цього, дослідники вважають, що майбутній власник протеза постійно давав поради майстру під час його створення, а тому він виготовлений дуже майстерно.

Місце поховання, де був знайдений предмет, розташоване в скелі. Деякі з могил, які знаходяться, відносяться до початку другого тисячоліття до н.е.

Як повідомляв "Апостроф", вчені розгадали таємницю єгипетської фрески, якій 4,6 тис. років, і припустили, що на фресках з гробниці принца Нефермаата I зображено вимерлий вид гусей.