RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Археологи знайшли у Франції шикарний мармуровий "килим" часів стародавнього Риму: фото

У місті Нім на півдні Франції під час будівництва житлового будинку виявили римську віллу з багатобарвною мозаїкою на підлозі, що створює ефект килима.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного інституту превентивних археологічних досліджень Inrap.

Археологи виявили під землею руїни римської вілли епохи імператорів, яка датується I-II століттями нашої ери. Під час будівництва житлового будинку вчені повністю розкопали парадну вітальню, на підлозі якої була викладена мармурова мозаїка. Частина підлоги оброблена шестикутною плиткою у формі бджолиних сот, а інша сторона вітальні покрита квадратним мозаїчним килимом в стилі штучної мозаїки.

Подібні багатобарвні композиції складалися з елементів різної форми і різних матеріалів. Їх виготовлення було набагато дорожчим, ніж створення мозаїк з однакових фрагментів. Експерти відзначили, що мармур для цієї багатобарвної мозаїки доставлявся з усіх кінців Римської імперії.

Також вчені виявили фрагменти гіпсового покриття стін з розписом. Коли вілла стояла закинутою, гіпсове покриття з розписом відшарувалося від стін і обрушилося на підлогу. Лицьова сторона штукатурки була розписана панелями червоного кольору з чорними проміжками.

До вітальні примикало приміщення для купання з системою теплих підлог, підлогу іншої кімнати прикрашали мармурові кабошони. У внутрішньому дворі вілли вчені виявили залишки напівкруглої чаші з фонтаном, яка під час використання була покрита білим каррарським мармуром.

Як повідомляв "Апостроф", у Франції археологи розкопали невеликий некрополь VI-VII століття, де виявили подвійну могилу з двома саркофагами. Як з'ясувалося, там могли бути поховані представники династії Меровінгів - першої династії франкських королів, яка правила з кінця V до середини VIII століття у Франкської державі.