RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На Юпітері вперше зафіксували вітер - його пориви досягають 400 м на секунду

Групі астрономів вперше вдалося зафіксувати стратосферні вітри на Юпітері, і підрахувати їх швидкість. Астрономи опублікували своє дослідження, де більш детально розповіли про це відкриття.

Про це повідомляє Hromadske.

За словами експертів, вимірювати швидкість вітру в стратосфері методом відстеження хмар не можна, справа в тому, що там немає хмар. Однак фахівцям вдалося відшукати інший спосіб для вимірювання. У 1994 році комета зіткнулася з Юпітером, в результаті цього в стратосфері Юпітера з'явилися нові молекули.

З тих самих пір ці молекули залишаються там, час від часу їх переносять вітри. Астрономи вивчали рух одного з видів молекул - ціаніду водню для того, щоб виміряти стратосферні "струмені". Так називають вузькі смуги вітру, які нагадують потік вітру в земній атмосфері.


Фахівці заявили, що швидкість таких струменів поблизу полюсів в деяких випадках досягала 400 м / с або 1450 км / год. За словами експертів, це в три рази більше, ніж швидкість найсильніших торнадо, які коли-небудь були зафіксовані на планеті Земля.

Неподалік від екватора планети середня швидкість стратосферного вітру досягала 600 км / ч. Фахівці і раніше говорили про сильні вітри неподалік від полюсів планети-гіганта, однак тоді вони вивчали місця вищі за ті, які досліджували в цей раз.

Ранні дослідження показали, що вітри у верхній атмосфері незабаром почнуть сповільнюватися і зникати ще до свого потрапляння в атмосферу. Нові дані спростовують висновки вчених. Згідно з новими даними, потужні вітри будуть залишатися в стратосфері і далі.

Як писав "Апостроф" раніше, вчені знайшли ознаку життя на супутнику Юпітера.