RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​У Польщі знайшли величезне кладовище, якому 5 тисяч років: фото

У Польщі археологи виявили стародавній цвинтар, якому 5 000 років.

Про це повідомляє журнал Live Science.

Вчені досліджували посів, який побачили на фото зі супутників. Там вони знайшли великий комплекс довгих курганів і похоронні камені. Поки повна довжина стародавнього цвинтаря не відома.

Розкопки почали недалеко від міста Дембіца, близько 50 км на північний схід від Кракова. Вони розкопали 7 гробниць епохи неоліту, а також залишки ранньосередньовічної фортеці і поховання двох коней бронзового століття.

Вчені відзначають, що знайдене кладовище одне з найбільших і найцікавіших місць такого типу в Центральній Європі. Воно дало інформацію про похоронні звичаї древніх людей.

Дослідникам ще належить знайти будь-які останки скелетів в центральних гробницях, але вони виявили сліди неолітичних поховань в оточуючих їх земляних валах.

Як повідомляв "Апостроф", археологи, які досліджували некрополь у Вальсгарді (Швеція), виявили поряд з останками похованих воїнів періоду Меровінгів (5-7 століття н.е.) останки обезголовленої сови. Експерти припустили, що відсікання голови було зроблено, щоб перешкодити птиці піднятися з мертвих.