RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Вчених спантеличило "торнадо з черв'яків" в США: фото дивного явища

Через весняні дощі дощові черв’яки все частіше починають з'являтися на поверхні грунту. Однак те, що побачили після рясних дощів в містечку поблизу Нью-Йорка (США), спантеличило не на жарт.

Про це пише журнал Live Science.

Мешканка міста Хобокен (штат Нью-Джерсі) вийшла на ранкову прогулянку в парк біля річки Гудзон 25 березня, коли помітила сотні черв'яків, що розташувалися вздовж доріжки. Жінка розповіла, що після першого здивування вона помітила щось ще більш химерне - ряд черв'яків сформував циклоноподібну форму, створивши спіраль біля краю трави.

Жінка зробила фото "торнадо черв'яків" і поділилася ними у Facebook.

"Коли я вперше побачила "торнадо черв'яків", вони ще неактивно рухалися, хоча окремі хробаки звивалися на місці", - розповіла жінка.

За її словами, поблизу не було відкритих труб і хоча більшість черв'яків розповзлися у великому завихренні, було також багато черв'яків, що виходили за межі своєрідної фігури, сформованої черв'яками: вони причепилися до стіни сусідньої будівлі і сповзли з бордюру на дорогу.

Вчені Університет Вісконсина пояснили природу дивної поведінки черв'яків.

"Черв'яки дихають шкірою. Під час сильного або тривалого дощу, який насичує ґрунт водою, черв'яки виходять крізь тунелі на поверхню або ризикують потонути. Дощові черв’яки, як правило, одиночні, але іноді вони утворюють стада, коли перебувають на поверхні. Черви збираються групами і спілкуються між собою про те, куди рухатися", - пояснюють вчені.

Водні хробаки, такі як каліфорнійський чорний черв'як ( Lumbriculus variegatus ), можуть утворювати величезний живий вузол із близько 50тисяч черв'яків, коли їм загрожує суха обстановка, повідомили в лабораторії Bhamla при Школі хімічної та біомолекулярної інженерії штату Джорджія Технологічного інституту.

Щільно створена черв'яками куля рідше висихає, ніж один черв'як.

Як повідомляв "Апостроф", в Австралії рекордні дощі призвели до сильних паводків, в результаті чого миші, змії, павуки та інші істоти змушені шукати притулку в будинках людей. Користувачі соцмереж діляться фотографіями і відео вимушеного сусідства, жахаючи вразливу публіку.