RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Археологи відкопали 800-річний туалет і зробили цікаве відкриття: фото і відео

Вчені з Брістоля і Оксфорда виявили перші свідоцтва релігійної дієти в середньовічній єврейській громаді Оксфорда.

Про це повідомляє DailyMail.

Група вчених проводила розкопки в туалеті XII століття єврейської громади в районі Сент-Олдатес. Виявилося, що вже тоді багато жителів дотримувалися кашруту (кошерної дієти).

Система кошерного харчування - це давня традиція єврейського народу. Одна з головних цілей кашрута - продумане і раціональне здорове харчування, коли вживаються в їжу тільки продукти, що гармонюють з організмом. Кашрут ідентифікує їх як євреїв.

Єврейський квартал в Оксфорді був заснований навколо району Сент-Олдатес. Нещодавно археологи виявили докази наявності двох будинків, які, за переписом того часу, належали двом єврейським родинам.

Спочатку вчені виявили кам'яну споруду, яка нагадувала вбиральню. У ній знайшли набір кісток тварин, де переважала домашня птиця і повністю були відсутні кістки свиней. Це змусило їх задуматися, що кашрут має місце. Рибні кістки належали тільки видам, які дозволені кошерної дієтою, такі як оселедець.

Крім того, хімічний аналіз показав, що посуд для зберігання їжі використовувався тільки для приготування м'яса великої рогатої худоби, овець і кіз. Ніяких доказів обробки м'яса свиней не виявлено.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені знайшли найстарішу тривимірну карту Європи.