RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Археологи знайшли "човен апокаліпсису" - вікінги спорудили його в печері: фото

В Ісландії археологи виявили в печері Суртшеллір човен, висічений вікінгами з магматичної породи, який могли використовувати під час проведення ритуалів, а також кілька рідкісних та екзотичних товарів, які походять з Іраку.

Про це йдеться в статті, опублікованій в Journal of Archaeological Science.

В Ісландії в печері, яку вікінги пов’язували з Рагнареком - "кінцем світу", дослідники виявили залишки рідкісних артефактів з Близького Сходу.

Сама печера утворилася внаслідок виверження вулкану майже 1100 років тому - на той час вікінги вже колонізували Ісландію. Після охолодження лави вікінги увійшли в печеру і збудували там споруду у формі човна, за допомогою скель. У цій споруді вікінги спалювали кістки тварин, включаючи кістки овець, кіз, великої рогатої худоби, коней та свиней під час жертвоприношень, щоб відвернути Рагнарок.

Поблизу споруди археологи виявили 63 намистини, три з яких походять з Іраку. За словами Кевіна Сміта, заступника директора та головного куратора Музею антропології Хаффенреффера з Університету Брауна, команда археологів також знайшла залишки орпіменту - мінералу зі східної Туреччини. Цей мінерал використовувався для оздоблення предметів, але в Скандинавії його було знайдено дуже мало.

"Знайти його всередині цієї печери було великим потрясінням", - сказав Сміт.

Історичні записи вказують на те, що вікінги пов’язували печеру з Суртром - гігантом у скандинавській міфології, який в кінцевому підсумку спричинив низку подій, відомих як Рагнарок. Згідно з міфологією вікінгів, "світ закінчиться, коли Суртр вб'є останніх з богів, а потім охопить світ полум'ям".

Вчені припустили, що рідкісні артефакти з Близького Сходу, очевидно, повинні були задобрити Суртра, сподіваючись, що він утримається від руйнування світу. Інша версія полягає в тому, що ці рідкісні предмети повинні були зміцнити Фрейра - бога родючості вікінгів, який воював із Суртром.

Наявність в печері численних кісток тварин підтверджує думку про те, що предмети були розміщені в печері для зміцнення Фрейра в надії, що він може перемогти Суртра і зупинить Рагнарек.

Варто додати, що навіть коли ісландський народ прийняв християнство, вони все одно асоціювали печеру з кінцем світу. Одна з ісландських традицій вважає печеру "місцем, де Сатана з'явиться в Судний день".

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені-палеоантропологи з Тюбінгенського університету ім. Еберхарда Карла в Німеччині встановили, що розвиток великого пальця у древніх людей почався ще до використання ними інструментів. Раніше це вважалося неможливим.