RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Археологи виявили загадкову бронзову лампу, в стіні будівлі, якій 2 тис. років: фото

Археологи виявили рідкісну масляну лампу, яка нагадує розрізане навпіл гротескне обличчя, біля фундаменту будівлі, збудованої в місті Єрусалим незабаром після руйнування Другого храму - майже 2 тисячі років тому.

Про це пише видання Haaretz.

За словами вчених Ізраїльського управління антикваріату, це перша подібна знахідка в Ізраїлі і одна з небагатьох у всьому світі. Вони вважають, що цю бронзову лампу використовували під час ритуального жертвоприношення, щоб привернути щастядля жителів будівлі. Знахідка датується кінцем 1 століття або початку 2 століття н. е.

Лампа зображує половину обличчя людини і половину морди козла в комплекті з бородою сатира і рогатою чолом. Наконечник лампи має форму півмісяця. Вона була розміщена в стіні будівлі на паломницькому шляху до Єрусалиму. Лампа могла бути прикріплена до плоского предмета або стіни і слугувати настінною лампою, але основне використанняцього предмета було урочистим.

"Призначення цієї лампи може засвідчити важливість будівлі, яка, можливо, була пов'язана із захистом основного джерела води в місті - басейну Сілоам.- сказали доктор Юваль Барух та Арі Леві. - Ця лампа - унікальна знахідка, і, наскільки нам відомо, перша в своєму роді виявлена в Ізраїлі".

Розкопки були проведені Ізраїльським управлінням старожитностей в Єрусалимських стінах - місті Давид, за фінансування Фонду міста Давида, Міністерства туризму, Міністерства Єрусалиму та спадщини та Управління розвитку Єрусалиму.

Як повідомляв "Апостроф", вчені в Ізраїлі знайшли фрагменти керамічної посудини з написом древнім ханаанським письмом. Як тільки їм вдалося відновити всі частини розбитого глечика, перед ними постало таємниче послання, що проливає світло на історичні події часів царя Давида.