RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Археологи розкрили цікавий секрет візантійської торгівлі

У пустелі Негев в південному Леванті (Ізраїль) на місці стародавніх поселень виявили багато уламків раковин морських молюсків, з чого вчені зробили висновок, що вже тоді люди вміли консервувати їх, щоб вони не псувалися при тривалому транспортуванні.

Про це розповідає Journal of Archaeological Science.

У римсько-візантійському Середземномор'ї вживання в їжу морських молюсків, було нормою, але їх потрібно було якось зберігати при перевезенні.

Інбар Кталав з Хайфського університету спільно з колегами з Великї Британії і Німеччини, досліджували нещодавно виявлені уламки раковин молюсків на стоянках в пустелі Негев, розташованих далеко від моря.

Археологи витягнули вручну фрагменти раковин в досліджуваних поселеннях, виявивши 669 уламків, з яких 479 походили з Середземного моря, 144 - з Нілу, 46 - з Червоного моря. 418 зразків були отримані з візантійських шарів, а 237 - з ранньоісламської.

Доставка з цих місць до поселень в південному Леванті зайняла б мінімум кілька днів, тому торговцям було необхідно зберегти швидкопсувний товар. Мабуть, з цією метою їх і почали консервувати.

Як розповідав "Апостроф", напередодні будівництва в місті Явне в центрі Ізраїлю управління старожитностей країни (IAA) провело розкопки і виявило барвисту мозаїку віком 1600 років, яка, можливо, була частиною особняка візантійської епохи.