RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені відкрили одну з найстаріших зірок у Всесвіті - відноситься до другого покоління

Астрономи на чолі з NOIRLab Національного наукового фонду заявили про відкриття зірки SPLUS J210428-004934 з ультра-низьким вмістом металів. За своїм складом червоний гігант належить до другого покоління зірок.

Про це повідомляє "НВ".

Аналіз хімічного складу показав, що SPLUS J210428-004934 складається з елементів, які створювалися зірками першого покоління в процесі життєдіяльності та загибелі. Червоний гігант міг виникнути на уламках наднової зірки третього покоління, яка майже в 30 разів перевищувала масу Сонця.

Дослідження проводилися з використанням фотометрії - методу вимірювання інтенсивності світла.

Варто відзначити, що перші зірки, які називають зірками третього покоління, поки не вивчені наукою. На сьогодні зірки другого покоління представляють великий інтерес через те, що вони досить близькі до третього покоління.

Ці світила визначаються по дуже низькій кількості елементів, таких як вуглець, залізо, кисень, магній і літій, які можна виявити шляхом аналізу світлового спектра.

У дозірковий період Всесвіт складався в основному з водню і гелію. Вчені вважають, що перші зірки теж могли складатися з них, але в процесі термоядерного синтезу в ядрах утворилися більш важкі елементи.

Чим старіше зірка, тим нижчу кількість металів можна виявити в її складі, і навпаки - зірки першого покоління (наймолодші) містять найвищу кількість металів. На думку фахівців зрештою нові зірки не зможуть утворитися тому, що запас водню у Всесвіті вичерпається.

Раніше ми писали, що широкоугольная камера телескопа Hubble, зробила знімок туманності "Намисто", яка розташована в сузір'ї Стрільця і віддалена від Сонця приблизно на 15 тисяч світлових років.