RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Данії організували "зустріч" двох вікінгів з одного роду - їх таємницю розкрили генетики: фото

Дослідники визначили, що двоє вікінгів, які померли тисячу років тому на території різних країн, були родичами, та помістили останки в одну музейну вітрину.

Про це повідомляє Національний музей Данії в Facebook.

Результати досліджень ДНК кісток 442 вікінгів на території всієї Європи допомогли визначити серед них родичів. У масовому похованні, знайденому на території Естонії серед останків 41 людини виявили чотирьох братів.

Крім того, воїн, похований у братській могилі в Оксфорді, виявився близьким родичем іншого вікінга, скелет якого знайдений в Данії. На думку вчених, ці люди могли бути двоюрідними братами або дядьком і племінником. Варто відзначити, що в точності датування допускається відхилення в 50 років, тому невідомо, чи зустрічалися ці вікінги за життя.

Повідомляється, що обидві людини померли насильницькою смертю. Вікінгу з Оксфорда було близько двадцяти років, його датському родичу - близько п'ятдесяти. Він мав хронічні захворювання опорно-рухового апарату і, на думку вчених, ходив, зігнувшись вперед.

Воїна з Оксфорда доставили в данський музей для участі у виставці, яка триватиме три роки. Останки воїнів, які виявилися близькими родичами, помістили поряд в одній вітрині.

Фото: https://www.facebook.com/

Фото: https://www.facebook.com/

Фото: https://www.facebook.com/

Раніше ми писали, що українські археологи знайшли багаторівневий курган, якому понад 5 тисяч років. Знахідку виявили в Дніпропетровській області, на території села Новоолександрівка, де активно ведуться розкопки стародавнього святилища.