RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені відновили зовнішність грізного етруського бога - вісника смерті і хвороб: фото

Реставратор з Археологічного музею Флоренції змогла відновити "Голову Лоренцині", яка довгий час була частиною великої культової статуї бога Аплу (Аполлона).

Про це пише видання Firenze.

За допомогою сучасного обладнання фахівець Даніела Манна змогла деталізувати риси обличчя і волосся етруського бога. Раніше інкрустація з вапняку заважала фахівцям оцінити точний обсяг голови і якість мармуру.

Червоний серпанок, який характеризував обличчя, також був усунений, оскільки насправді це були сучасні фарби, а не древній пігмент.

Всі роботи реставратор проводила за допомогою лазера, який точно видаляв вапняні і інші нальоти, не пошкоджуючи давню поверхню. За даними ЗМІ, після реставрації "Голови Лоренцині", яка була частиною великої культової статуї бога Аплу (Аполлона), сучасний лазер був переданий в користування музею Флоренції.

Фахівці за допомогою обладнання розраховують подібним методом очищати інші стародавні поверхні з мармуру, алебастру, каменю і керамічних артефактів з колекції, включаючи етруські урни, які багато прикрашені міфологічним орнаментом.

Аплу в етруській міфології - божество, верховний бог грому і блискавки. Аплу карає за злочини, є вісником смерті і хвороб, а також чуми.

Фото: nove.firenze.it

Фото: nove.firenze.it

Фото: nove.firenze.it

Раніше ми розповідали, що вчені розгадали таємницю хеттського святилища в Туреччині.