RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи є життя на Венері: британські вчені дали однозначну відповідь

Вчені під керівництвом британського Королівського університету Белфаста дійшли висновку, що існування життя в хмарах Венери неможливе через те, що там занадто сухо.

Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Nature Astronomy.

В ньому було заперечено ідею існування в атмосфері планети мікробів через присутність там газу фосфіну. Цей газ асоціюють з мікробами, які живуть у кишках тварин або у болотах. Вчені вивчили всю інформацію про умови в хмарах і всі живі організми на Землі. Висновок такий: навіть мікроби, які живуть у найбільш складних умовах, вижити на Венері не зможуть.

"Ми виявили, що ефективна концентрація молекул води не просто трохи нижча за необхідну для найбільш стійкого мікроорганізму на Землі - вона нижча у 100 разів. Це нездоланна відстань для будь-якого активного життя", - сказав мікробіолог Джон Голлсворт зі Школи біологічних наук Белфаста.

Професорка Джейн Грівз з Кардіффського університету, чия команда припустила можливість життя на Венери, назвала чудовим нове дослідження. Однак все ще не відмовилася від своєї гіпотези.

"Ми знаємо, що атмосфера Венери надзвичайно засушлива, але ми не знаємо, наскільки добре вона змішана", - сказала професорка, згадавши дослідження ще одного колеги, яке показує, що деякі краплі у хмарах можуть мати дуже високий вміст води, передає ВВС.

Грівз вказала на темні смуги в атмосфері Венери, які можуть бути мікробними колоніями.

У свою чергу відомий астробіолог з NASA Кріс Маккей, співавтор нового дослідження, вважає життя на Венері малоймовірним.

"Усе, що потрібно зробити, щоб сказати, що місце не є придатним для життя - це показати, що певні умови виходять за межі тих, у яких життя може існувати. На жаль, саме це ми зробили щодо Венери", - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", NASA затвердила на 2028-2030 роки старт місій для дослідження Венери, які мають розпочатися наприкінці цього десятиліття. Крім цього приватна компанія Rocket Lab хоче в 2023 році надіслати космічний апарат для входу в атмосферу. Серед членів команди також буде професорка Грівз - вона візьме пробу газу фосфіну.