RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Побори в школах і інші "радощі": що потрібно знати вчителям і батькам

Незважаючи на виділення на освіту коштів з державного та місцевого бюджету, батьки все ще змушені здавати гроші в школу з 1 вересня.

Про це повідомляє Zn.ua

"Ситуація з мільярдними залишками освітньої субвенції повторюється знову і знову. Кошти з державного бюджету перераховують до регіонів, а наприкінці року мільярди гривень залишаються невикористаними. Як то кажуть, навчилися жити без грошей, тепер потрібно вчитися жити з грошима. З іншого боку, заощадили на закладах освіти — на дітях, отримуйте премії під ялинку. Хоча за невикористання коштів варто запровадити штрафи, а не премії", - йдеться в повідомленні.

Також не працює правило "якщо будуть виділяти більше коштів на освіту, з батьків збирати будуть менше". Опитування показали, що суми поборів не зменшувались, а іноді навіть і зростали.

"З’являються нові статті видатків, наприклад, пов’язані з карантином: маски, антисептики. Хоча все це також фінансується і з державного, і з місцевого бюджетів. Але ці бюджети десь там, далеко, а батьки — ось вони, поряд. Із безмежною любов’ю до своїх дітей та з гаманцями напоготові", - йдеться в повідомленні.

Щоб подолати побори, потрібно, щоб конкретні статті витрат були повністю закриті бюджетними коштами. Також про закупівлі потрібно повідомляти публічно, наприклад розміщувати інформацію на сайті школи або її соцмережах.

"Надихає приклад Дніпра, де всі школи повністю забезпечено питною водою коштом місцевого бюджету. Відтепер батькам не треба здавати кошти на воду, бо це чітко зазначено на сайті місцевого департаменту освіти — всі школи забезпечено питною водою", - йдеться в повідомленні.

Читайте також матеріал "Апострофа": Без оцінок і з новою програмою: що зміниться в українських школах з 1 вересня.