RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

На артефакті з острова Пасхи виявили таємничий невидимий текст: фото

Міжнародна команда вчених виявила таємничі невидимі символи на артефакті з острова Пасхи. Відкриття було здійснено завдяки комп'ютерному скануванню. Його вперше застосували для вивчення унікальної меморіальної дошки. Вона привезена з острова Пасхи і зберігається в фондах Берлінського етнографічного музею.

Про це розповіли на сайті Nauka w Polsce.

В ході дослідження була створена тривимірна модель артефакту, який сам по собі вже був досить загадковим.

Довжина дощечки становить приблизно 1 м. Вона виготовлена з дерева, а за своєю формою чимось нагадує австралійський бумеранг.

До проведення комп'ютерного сканування та створення тревимірної моделі, ніхто і не здогадувався про наявність символів на поверхні об'єкту. Неозброєним поглядом їх не видно.

Розшифрувати цей текст (якщо це взагалі є текстом) зараз не представляється можливим.

Вчені лише припускають, що артефакт може являти собою ронгоронго. Це узагальнена назва дерев'яних дощечок з письменами корінних жителів острова Пасхи. До наших часів дійшло тільки 23 таких артефакту.

До того ж завдання розшифровки ускладнює той факт, що поверхня цього артефакту сильно пошкоджена. Через це на ній збереглося не більше 10% від усіх нанесених символів. Цей артефакт дуже довгий час пролежав у печері. Дощечка частково згнила. Також не малу частку в її руйнування внесли різні комахи і інші живі організми.

З огляду на поганий стан артефакту, вчені з великою обережністю провели його сканування, а потім створили його тривимірну модель. В ході подальшого вивчення дослідники покладалися лише на отриману тривимірну модель.

Раніше ми також повідомляли про те, як археологи в Італії виявили унікальні інструменти неандертальців.