RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю шотландця, який жив 1600 років тому: як він виглядав

Під час будівельних робіт у будинку в Брідж-оф-Тілт у Шотландії у 1985 році знайшли останки чоловіка, який жив у період між 400 та 600 роками нашої ери. Вчені провели детальний аналіз лише зараз та з'ясували, що він не був місцевим мешканцем.

Як пишуть у журналі Livescience, середньовічна людина померла у віці 45 років і була похована біля Блера Атолла в Шотландському нагір'ї близько 1600 років тому.

При цьому, на думку вчених, дитинство чоловік провів на західному узбережжі Шотландії. Це доводить, що в ранньосередньовічній Шотландії люди подорожували на великі відстані, причому робили це не тільки чоловіки, а й жінки.

Останки чоловіка помістили багато років тому у музей сільського життя Атолла, і вони викликали особливий інтерес у відвідувачів. Це штовхнуло археологів детальніше вивчити останки та провести фотореконструкцію зовнішності чоловіка.

Аналіз кісток показав велику кількість ізотопів сірки, що вказує на те, що чоловік провів більшу частину свого життя навколо старіших скельних утворень, ніж ті, що присутні в центральній Шотландії, і що він жив у місці з більш м'яким кліматом, наприклад, як західне узбережжя Шотландії.

Поки що залишається незрозумілим, чи був він представником місцевого корінного народу.

"Що ми можемо сказати, так це те, що чоловік з Блера Атолла народився у більш віддаленій географічній області, яка не була частиною Піктленду, але він переїхав до цього регіону і був похований відповідно до похоронних звичаїв, що практикуються піктами", - кажуть автори дослідження.

При цьому вченим вдалося намалювати картину людини, яка жила і померла понад 1500 років тому, а також отримати пряму інформацію про ранні зв'язки між культурами та спільнотами по всій Шотландії в першому тисячолітті.

Нагадаємо, що на Кіпрі знайшли дві гробниці бронзової доби, в яких виявили золоті прикраси віком 3 тисячі років.