RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Стосується немовля та матері: вчені в Ізраїлі зробили важливе відкриття

Ізраїльські вчені провели цікавий експеримент, який показав важливість запаху матері для дитини. Хімічні сигнали у запаху материнського тіла можуть допомогти малюкам краще сприймати незнайомців.

Дослідження було проведено Яарою Ендевельт-Шапіра та її колегами із Центру соціальної неврології розвитку в Герцлії, Ізраїль, пише Mail Online.

Отримані дані свідчать про те, що запах зберігає сигнал про присутність матері навіть коли її немає, роблячи дитину більш відкритою для соціальних контактів.

Щоб дослідити, як запах тіла матері сприяє розвитку соціального мозку дитини, дослідники дали 62 жінкам бавовняну футболку, в якій вони проспали дві ночі поспіль перед експериментом.

Потім цим матерям і їхнім немовлятам помістили на голови електроди, щоб виміряти їх мозкові хвилі, і їх посадили спочатку спиною до спини, потім віч-на-віч. Вища нейронна синхронність між матір'ю і немовлям спостерігалася при особистому спілкуванні.

Після цього немовлят посадили віч-на-віч з незнайомкою - жінкою приблизно того ж віку, що і їхні матері, які жили в тому ж районі і мали дитину того ж віку. При цьому частині дітей дали чисті футболки, а іншій частині – футболки із запахом їхньої матері.

Малята з футболками без запаху демонстрували значно нижчу міжмозкову нейронну синхронізацію при взаємодії з незнайомцем у порівнянні з тим, коли вони спілкувалися зі своїми матерями.

А ось немовлята, що отримали футболки із запахом мами, демонстрували такий мамий ступінь нейронної синхронності, як і при спілкуванні з матерями. На думку вчених, це говорить про сильну роль хімічних сигналів матері у соціальному розвитку немовлят.

Раніше "Апостроф" розповідав про те, якими будуть діти, народжені у 2022 році.