RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Омані знайшли стародавні кам'яні "нарди": у них грали ще у бронзовому столітті, фото

В Омані археологи знайшли стародавню кам’яну настільну гру у поселенні бронзової доби. Науковці стверджують, що у своєрідні нарди грали близько 4 тисяч років тому.

Про це повідомляє Daily Mail.

Розкопки у долині Кумайра на півночі Оману біля села Айн-Бані-Сайда (Ayn Bani Sa'dah) проводилися під керівництвом Варшавського університету та Міністерства спадщини та туризму Оману. Вони були завершені у грудні 2021 року.

Археолог з Варшавського університету Пьотр Бєлінський розповів, що на ігровій дошці, яку знайшли закопаною в кімнаті, зображені щонайменше тринадцять позначених квадратів.

За його словами, такі знахідки є рідкісними, але відомі приклади на території, що пролягає від Індії через Месопотамію до Східного Середземномор’я.

Археолог зазначає, що знайдена настільна гра цілком можливо відповідає сучасному еквіваленту - нардам. Найвідомішим прикладом ігрової дошки, заснованої на подібному принципі, є виявлена дошка з могил королівського цвинтаря Ура. Гравці, яких було б двоє, кидали кубики, щоб змагатися один з одним.

Окрім цього, археологи поруч із ігровим полем знайшли залишки раніше невідомої вежі в поселенні бронзового віку, а також докази виплавки міді.

Омансько-польська команда працювала в долині гір Північний Хаджар, що є одним з найменш вивчених районів Оману. Вони проводили розкопки у долині Кумайра з 2015 року. Як результат - виявили знахідки щонайменше п’яти різних археологічних періодів. Так, зокрема, лише територія навколо Айн-Бані-Сайда демонструє сліди заселення під час пізнього неоліту (4300–4000 рр. до н.е.), фази Умм-ан-Нар бронзового віку (2600–2000 рр. до н.е.).

"Ця велика кількість слідів поселень доводить, що ця долина була важливим місцем у передісторії Оману", - пояснив професор Бєлінський.

Археологи планують відновити свої розкопки в долині Кумайра пізніше цього року.

Нагадаємо, що під час прокладання труб комунальниками в Римі, було виявлено стародавнє поховання, в якому знайшли керамічну похоронну урну з фрагментами кісток, і статую голови теракотового собаки.