RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Невидимий убивця: глобальне потепління може викликати небезпечну хворобу

Нове дослідження показало, як глобальне потепління збільшує ризик захворювання на рак.

Про це повідомляє сайт Phys.org.

Танення вічної мерзлоти, спричинене кліматичними змінами, може піддати населення Арктики впливу небезпечного газу радону. Такого висновку дійшов професор Пол Гловер з Університету Лідса, який припускає, що вічна мерзлота раніше була своєрідним захисним бар'єром, що блокував вихід радону на поверхню.

Небезпека радону полягає в тому, що він може викликати одну з десяти смертей від раку легенів. "Невидимий убивця" не має кольору або запаху, тому місцеве населення і тварини знаходяться у великій небезпеці. Без спеціального обладнання неможливо виявити наявність високого рівня радону. Тварини Арктики не зможуть зрозуміти, що їм загрожує небезпека, тож продовжать жити на потенційно небезпечних територіях. В результаті смертність стрімко зростатиме.

За допомогою дослідження вдалося змоделювати виробництво радіоактивного газу, його потік через ґрунт, мерзлоту та різні будівлі. Автори дійшли висновку, що у приміщеннях з підвалом присутність радону зростає більш ніж у сто разів у порівнянні з первісними значеннями. Професор додав: "Наші результати ясно показують, що резервуар радону, що стримується, може викидатися в підвали будівель протягом тривалого періоду і залишатиметься вище рівня радіаційного впливу протягом чотирьох-семи років".

Професор Пол Гловер та співавтори зазначають: причин для занепокоєння не було б, якби не танення вічної мерзлоти, спричинене змінами клімату. Він також наголошує, що це початкові результати, на які вже сьогодні треба звернути увагу.

Нагадаємо, раніше дослідження показало, що крижаний щит Гренландії за останні десятиліття втратив 4700 гігатон льоду , що є ключовою причиною підвищення рівня моря.