RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В інституті штамів "новий-старий" директор витискає ефективний менеджмент і кваліфіковану команду - деталі скандалу

В Державний науково-контрольний інститут біотехнології й штамів мікроорганізмів у березні повернувся колишній керівник і почав "вимітати" ефективний менеджмент.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Держінститут є наразі єдиною установою ветеринарної біотехнології в Україні, де займаються розробкою, експертизою, реєстрацією та контролем якості ветеринарних імунобіологічних препаратів. Установою багато років керував Анатолій Головко. У листопаді 2021 його після аудиту звільнили наказом голови Держпродспоживслужби. Підставою назвали порушення контракту - він нараховував собі великі премії, а інші працівники інституту їх не бачили роками. Цього не було внесено до трудової книжки, що могло дозволити призначити його знов на посаду у 2023 році.

Після звільнення Головка в інституті успішно запрацювала нова команда:у вересні 2022 на посаду заступника директора прийшов Сергій Павлов, у листопаді його було призначено в.о.директора. Йому вдалося створити потужну команду, науковців до якої збирали по всій країні. Вони розпочали дослідження на наявність титру антитіл сказу тварин. Виручка інституту збільшилась майже вдвічі, що дало змогу працівникам отримувати премії та інші доплати.

Ексфахівець Держаудитслужби провів в інституті аудит роботи команди Головка, і зафіксував низку порушень. Йдеться про зменшення калькуляцій на дослідження для "своїх" підприємств, реєстрацію препаратів без досліджень, оборудки із закупівлями та реєстрацією препаратів з посадовцями у Держпродспоживслужбі. Також у час керування Головка інститут закупив на 9 млн грн вакцину, що не використовується в Україні, терміни її придатності минули, а вона досі на складах. Після повернення Головка результати цього аудиту зникли.

Після того, як т.в.о. голови Держпродспоживслужби на початку 2023 призначили Ольгу Шевченко, вона 8 березня повернула до інституту біотехнології Анатолія Головка на 2 місяці. Після цього з інституту почали витискати незручних: звільнили фахівців з команди Павлова, які займалися закупівлями, потім почалася "перевірка" діяльності відділу Національне агентство ветеринарних імунобіологічних препаратів – тобто тиск на начальника відділу Юлії Шевель та того ж Павлова. Наказ про перевірку з’явився 15 березня. Перевірка мала відбутися до 17 березня. Проте затвердження наказу відбулося без правової оцінки, з наказом не було ознайомлено ні Шевель, ні Павлова – тобто затвердження наказу відбулося з порушенням законодавства. Перевірку провели 16 березня, причому станом на 15.30 члени комісії не були ознайомлені з наказом про неї. Акт за результатами перевірки видали наступного дня. Це стало підставою для догани Сергію Павлову та Юлії Шевель 21 березня. Команді й самому Павлову інкримінують зокрема те, що він допустив на підприємство незалежного "аудитора-перевіряючого". Співробітники підприємства підозрюють, що до підпису готується друга догана, тобто наступним кроком може стати звільнення.

Таким чином, через безпідставні рішення Ольги Шевченко на ключову посаду в інституті призначили людину, яку у 2021 році було звільнено за порушення умов контракту, після чого на команду і менеджмент ДП почали тиснути, ймовірно для повернення старих схем, йдеться в матеріалі.