RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Моторошна знахідка: в гробниці знайшли пухлину яєчника з зубами, якій 3 тисячі років, фото

У Єгипті знайшли останки жінки від якої також залишилася величезна пухлина яєчників із зубами.

Про це повідомляє "Ancient Origins".

Зазначається, що тіло виявили на кладовищі в Амарні, померлій було від 18 до 21 року, а жила вона понад 3000 років тому.

Її поховання відрізнялося від інших, оскільки тіло було обгорнуте у шовкове покривало, прикрашене золотими намистинами та ювелірними виробами, що свідчило про високий соціальний статус покійної.

Було у цій знахідці іще дещо незвичайне, а саме – наріст у тазовій кістці, розміром 3х3 см. При цьому усередині наросту були ще й зуби з коронками, покриті емаллю. Це явище відоме як тератома — пухлина, що складається з різних тканин, таких як м'язи, волосся, кістки або зуби. Це робить знахідку справді унікальною, оскільки вона є найдавнішим відомим прикладом тератоми, знайденим в археологічних матеріалах. Цікаво, що це п’ятий задокументований випадок тератоми, три випадки зареєстровані в Європі та один у Перу.

Читайте також: У Єгипті знайшли давні мумії та незвичайний саркофаг - фото та відео знахідок у жовтні 2023 року

У могилі на пальці жінки також знайшли золотий перстень із зображенням Беса, бога родючості. За словами дослідників, це може свідчити про те, що жінка не могла мати дітей через пухлину яєчників і надіялася завагітніти за допомогою божества. Тож, досить ймовірно, що вона була заміжньою та не займалася важкою працею.

Варто зазначити, що тератоми є рідкісним явищем, і немає перевірених даних щодо їх частоти виникнення. Ці утворення виникають, коли статеві клітини, відповідальні за розмноження, перетворюються на різні типи клітин. Навіть сьогодні тератоми залишаються медичною аномалією, продовжуючи захоплювати увагу сучасного світу.

Раніше ми писали, що у Єгипті знайшли гробницю жінки-фараона Мерет-Нейт.

  • Вас може зацікавити: