RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Боротьба з плагіатом вчених: члени НАЗЯВО виявились плагіаторами з сумнівними статками

Звинувачення науковців у плагіаті вже доходять до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), проте як антиплагіатори, так і відповідальні за боротьбу з цим явищем особи мають сумнівні статки і порушення у своїх наукових роботах.

Про це йдеться у матеріалі видання "Контракти".

В.о. ректора Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" Володимира Онищенка НАЗЯВО звинуватило у плагіаті. Він наполягає на штучності звинувачень, адже спірним визнано менше ніж 1% тексту його докторської дисертації, і станом на 2002 рік, коли відбувався захист, дисертація відповідала нормам. НАЗЯВО звинувачує Онищенка та інших вчених, що вони не у всіх абзацах вказали посилання на першоджерела - вони, згадавши на початку фрагмента тексту першоджерело, не додавали посилання на нього до кожного абзацу.

"Відповідно до норм, коли я захищав дисертацію, не потрібно було додавати посилання на першоджерело до кожного абзацу, якщо у першому є згадка… Ситуація є досить абсурдною", – каже Володимир Онищенко, і висловлює припущення, що його дисертація "зацікавила" когось через ректорську посаду.

На сайті НАЗЯВО скарги на плагіат є щодо значної кількості публічних осіб, ці персони нікого не цікавили, поки вони не стали статусними керівниками.

При цьому до 2014 року в Україні не існувало поняття академічного плагіату. Партнер Адвокатського об'єднання "Юридична компанія "Кредо" адвокат Микола Книш вважає, що до вчених застосовується підхід, який суперечить Конституції (ст.58 - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі…"). А адвокати Онищенка зазначають, що знають про плагіат у 10 із 21 членів НАЗЯВО, у 4 дисертацію або не було знайдено, або автореферати розміщено з порушенням вимог. Адвокати попередили членів НАЗЯВО про конфлікт інтересів і подали матеріали до НАЗК.

Одним з активних авторів скарг на факти плагіату є кандидат біологічних наук Олег Смирнов. Він майже 10 років (до січня 2024) адміністрував сайт "Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях" на російському хостинговому ресурсі uCoz, що належить групі Mail.ru.

Також щодо членкині НАЗЯВО Лідії Фесенко, яка займається розглядом скарг щодо академічної доброчесності, Національний авіаційний університет отримав повідомлення про плагіат у бакалаврській роботі та магістерській. Lenta.ua пише, що в магістерській роботі виявлено випадки порушення, які підпадають під визначення академічного плагіату. Фесенко продовжує бути залученою до роботи Комітету з питань етики НАЗЯВО.

Видання Zaxid.net звернуло увагу, що заступник голови НАЗЯВО Іван Назаров не зміг відповісти на питання про походження грошей на купівлю авто та нерухомості. У 2006 Назаров на подаровані батьками гроші купив Hyundai Accent за 86 тис. грн, хоча за сім років батько заробив 49 тис. грн, а мати доходів не мала. У 2011 Назаров купує 2 Ford Kuga – за 284 тис. та 393 тис. грн. У 2017 Назаров купив квартиру за 890 тис. та паркомісце за 280 тис. грн. Батько Назарова у 2005 купив Subaru Outback, у 2008 - Mercedes Benz, у 2019 – Land Rover. При цьому Назаров отримував компенсацію за оренду житла.

"З боку НАЗЯВО я бачу систематичне використання подвійних стандартів, що ніяк не сприяє справжньому очищенню наукової спільноти від справді неблагополучних представників… Система обрання членів НАЗЯВО від початку є недосконалою, адже вона не передбачала аналізу на відсутність плагіату в їхніх наукових працях та дотримання ними стандартів академічної доброчесності", – резюмує Володимир Онищенко.