RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

Блакитноокі мутанти: у США помітили незвичайних комах

Навесні на сході Сполучених Штатів з’явилися трильйони червонооких цикад, але, як показують нещодавні спостереження, серед них є невелика частина блакитнооких.

Про це пише livescience.

Читайте також: Вчені знайшли в Індії останки змії розміром більше, ніж тиранозавр Т-Rex. Фото

Раніше у травні чотирирічний хлопчик Джек Бейлі з Вітона, штат Іллінойс, виявив блакитнооку цикаду, граючись у своєму у дворі.

Її передали експертам Польового музею природної історії в Чикаго, які ідентифікували зразок як самку цикади Brood XIII виду Magicicada cassini. Зазначається, що виводок XIII цикад має три види і з’являється кожні 17 років для того, щоб спаруватися.

"Цього року, вперше з 1803 року, цикади Brood XIII з’являються одночасно з Brood XIX, який складається з чотирьох видів і з’являється кожні 13 років", - пише видання.


У музеї вчені спробували секвенувати ДНК комахи і визначити гени, які відповідальні саме за її незвичайний колір очей. Як зауважують вони, синій пігмент, очевидно, є результатом рідкісної мутації.

"Я був у Чикаго протягом п’яти періодичних появ цикад Brood XIII, і це перша блакитноока цикада, яку я бачив. Я також бачив дві появи Brood X в Індіані та дві появи Brood XIX у Центральному Іллінойсі. Ці рідкісні блакитноокі комахи завжди безплідні та не можуть мати потомства, тому вони залишаються такими рідкісними", - повідомив помічник із колекцій у відділі комах у Музеї Філда Джим Лоудерман.

При цьому ще одну блакитнооку цикаду сфотографували в лісовому заповіднику Орланд Грассленд на південний захід від Чикаго, інформує NBC Chicago.

Як заявив професор біології в університеті Маунт-Сент-Джозеф в Огайо Джин Кріцкі, блакитноокі цикади - це рідкість "одна на мільйон".

Кріцкі розповів, що кадр блакитноокої цикади в Orland Grassland - другий, який доводилось бачити у 2024 році із 40 тисяч фото, які було надіслано у його програму Cicada Safari, яка займається відстежуванням цикад у США. Примітно те, що у попередніх появах лише два-три звіти з 500 тисяч стосувалися саме унікальних блакитнооких цикад.

Раніше ми розповідали, що вчені виявили невідомого раніше жука, що жив за часів динозаврів.

  • Вас може зацікавити:

В Індії натрапили на древніх ідолів: місцеві жителі заговорили про знак від Бога. Фото

Сахара колись була зеленою: вчені виявили цікаві наскельні малюнки, яким 4 тисячі років. Фото

Вчені розшифрували пошкоджені Везувієм рукописи і розкрили місце поховання Платона