RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Знахідки з острова Вайгео змінили уявлення про те, коли люди вперше переселилися в Тихий океан

Група археологів провела масштабне дослідження скам'янілостей з острова Вайгео в Західному Папуа і дійшла висновку, що первісні люди могли дістатися з Азії на острови Тихого океану ще 55 тисяч років тому.

Про це йдеться в статті науковців Ділана Геффні та Дауда Аріса Танудірйо "Нові докази із Західного Папуа надає нові підказки про те, як і коли люди вперше переселилися в Тихий океан", опублікованій в The Conversation.

У глибокому минулому людства перші мореплавці здійснювали сміливі переходи з Азії на острови Тихого океану. Це була міграція глобального значення, яка сформувала розподіл нашого виду – Homo sapiens – по всій планеті. Ці мореплавці стали предками людей, які живуть у регіоні сьогодні, від Західного Папуа до Аотеароа Нової Зеландії. Для археологів, однак, точний час, місце та характер цих морських розсіянь були неясними.

Нове дослідження вчених вперше надає прямі докази того, що мореплавці подорожували вздовж екватора, щоб дістатися до островів біля узбережжя Західного Папуа понад 50 тисячоліть тому.

Археологи Дауд Танудірйо та Мозес Дайлом під час розкопок у печері Мололо / CC BY-SA

"Наша археологічна польова робота на острові Вайгео в архіпелазі Раджа Ампат у Західному Папуа є першою великою міжнародною співпрацею такого роду, в якій беруть участь вчені з Нової Зеландії, Західного Папуа, Індонезії та інших країн. Ми зосередили наші розкопки на печері Мололо, колосальній вапняковій камері, оточеній тропічним лісом. Він простягається на сотню метрів углиб і є домом для колоній кажанів, варанів і іноді змій", - йдеться в статті.

Місцевою мовою Амбель Мололо означає "місце, де зливаються течії," яке, ймовірно, отримало назву від бурхливих вод і великих вирів у сусідніх протоках.

Розкопки виявили кілька шарів людської діяльності, пов’язаної з кам’яними артефактами, кістками тварин, мушлями та деревним вугіллям – усі фізичні останки, викинуті стародавніми людьми, які жили в печері.

Ці археологічні знахідки були рідкістю в найглибших шарах, але радіовуглецеве датування в Оксфордському університеті та Університеті Вайкато показало, що люди жили в Мололо щонайменше за 55 тисяч років до сьогоднішнього дня.

Ключовою знахідкою під час розкопок став артефакт із смоли дерева, зроблений у той час. Це найперший приклад використання смоли людьми за межами Африки. Це вказує на складні навички, які люди розвинули, щоб жити в тропічних лісах.

Артефакт деревної смоли, знайдений у печері Мололо, датується 55 000-50 000 років тому. На діаграмі показано, як він міг бути виготовлений і використаний / CC BY-SA

Аналіз за допомогою електронного мікроскопа показав, що артефакт був виготовлений у кілька етапів. Спочатку зрізали кору дерева, яке виробляло смолу, і дозволили смолі стекти по стовбуру та затвердіти. Потім затверділій смолі надавали форму.

Функція артефакту невідома, але він, можливо, використовувався як джерело світла усередині печери. Подібну смолу збирали в 20-му столітті навколо Західного Папуа і використовували до появи газового та електричного освітлення.

Сучасний приклад деревної смоли з островів Раджа-Ампат, яка використовується для розпалювання вогню / CC BY-SA

Дослідження кісток тварин з Мололо показало, що люди полювали на наземних птахів, сумчастих і, можливо, мегабатів. Оскільки на острові Вайгео поширені дрібні тварини, яких важко зловити, люди пристосовувалися до використання ресурсів тропічного лісу поряд із прибережними островами, які легко пропонують продовольство. Це важливий приклад людської адаптації та гнучкості в складних умовах.

"Розкопки Мололо допомагають нам уточнити точний час, коли люди переселилися в Тихий океан. Цей термін гаряче обговорюється, тому що він має серйозні наслідки для того, як швидко наші види поширилися з Африки до Азії та Океанії", - додали вчені.

Археологи запропонували два гіпотетичних морських коридору, що ведуть до Тихого океану: південний шлях до Австралії та північний шлях до Західного Папуа.

Два можливі морські шляхи з Азії до Тихоокеанського регіону: північний маршрут вздовж екватора до Раджа-Ампат і південний маршрут через Тимор до Австралії / CC BY-SA

Розкопки показують, що на території сучасної північної Австралії люди могли заселити стародавній континент Сахул, який з’єднував Західнеий Папуа з Австралією, 65 тисяч років тому. Однак знахідки з Тимору свідчать про те, що люди рухалися південним шляхом лише 44 тисячі років тому.

"Наша робота підтверджує ідею про те, що найдавніші мореплавці замість цього переходили північним шляхом до Західного Папуа, а згодом рушили вниз до Австралії.

Не зважаючи на наші дослідження, ми все ще дуже мало знаємо про глибоке людське минуле Західного Папуа. Дослідження були обмежені насамперед через політичну та соціальну кризу в регіоні.

Важливо те, що наше дослідження показує, що ранні західні папуаси були досвідченими, дуже мобільними та здатними винаходити творчі рішення для життя на невеликих тропічних островах. Розкопки, які тривають у рамках нашого проєкту, мають на меті надати додаткову інформацію про те, як люди адаптувалися до кліматичних та екологічних змін у регіоні", - резюмували вчені.

Раніше ми розповідали, що в Іспанії знайшли незвичайний меч "Ескалібур".