RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Норвегія епохи вікінгів була наджорстокою нацією: вчені зробили відкриття, від яких холоне кров

Вікінги були відомі своїми мародерствами і здобули репутацію лютих воїнів. Але різні нації, що складали світ вікінгів, були унікальними утвореннями з різними суспільними та культурними нормами, деякі з яких стосувалися застосування насильства для вирішення міжособистісних суперечок.

У новому дослідженні, опублікованому в Journal of Anthropological Archaeology, міжнародна дослідницька група оприлюднила результати свого дослідження скелетних травм у тілах, викопаних із кладовищ епохи вікінгів у двох скандинавських країнах.

Зібрані ними докази свідчать про те, що Норвегія була суспільством з набагато вищим рівнем насильства, ніж сусідня Данія, а також характеризувалася разючим беззаконням, що призводило до частого застосування насильства громадянами проти інших громадян.

Команда дослідників, до якої входили вчені з Норвегії, США та Німеччини, була зацікавлена в пошуку пояснення цієї різниці. Після порівняння певних вимірювань соціального порядку вони дійшли висновку, що Норвегія була більш анархічним суспільством у ту епоху, ніж Данія, і їй бракувало базової інфраструктури влади та закону та порядку.

"Зброя та міжособистісне насильство в Норвегії були набагато більш поширені, ніж у Данії, а соціальна піраміда в Данії була дедалі крутішою та складнішою, ніж у Норвегії. "Офіційні" страти спричинили попередження насильства в Данії, тоді як у Норвегії це було рідко. Очевидно, Данія була більш "цивілізованим" суспільством, ніж Норвегія", - йдеться в дослідженні.

З дослідження скелета Viking: Череп із травмою тупого предмета з променямиФото: Lisa Mariann Strand/ Journal of Anthropological Archaeology

У Норвегії епохи вікінгів сварка з сусідом могла бути фатальною

Для цілей цього дослідження вчені проаналізували скелетні останки десятків людей, викопаних з поховань вікінгів у Данії та Норвегії. Вони були заінтриговані, виявивши, що 37% норвезьких скелетів, які вони досліджували, належали людям, що померли від смертельної травми, у порівнянні з лише 6% данських скелетів. Одна третина норвезьких зразків зазнала травматичних ушкоджень, пов’язаних зі зброєю.

Іншим аспектом цього дослідження є те, що воно показало про природу насильницької смерті серед данців. Переважна більшість травмованих скелетів із Данії отримали травми від страт, здійснених легалізованою владою. Це різко контрастувало з насильницькими смертями в Норвегії епохи вікінгів, які рідко були наслідком травм, нанесених офіційними катами, які раз за разом використовували ту саму методологію (зазвичай обезголовлення).

У могилах людей із Норвегії першовідкривачі знайшли понад 3 тисячі мечів пізнього залізного віку (400–800 рр. н. е.) і епохи вікінгів (800–1050 рр. н. е.), похованих поряд із покійним. Зовсім інакше йшлося на данських кладовищах, де зі стародавніх могил було знайдено лише кілька десятків мечів.

Усі висновки цього дослідження узгоджуються з ідеєю, що Норвегія доби вікінгів була суспільством, схильним до насильства, де всюди була зброя, а вирішення суперечок за допомогою гри на мечах було звичайною практикою. Той факт, що Данія не була такою, свідчить про те, що культура вікінгів не була монолітною, а натомість йшла різними шляхами розвитку в різних країнах.

З дослідження скелета Viking: передсмертні пошкодження спостерігаються при ремоделюванні потиличної кістки Фото: Lisa Mariann Strand/ Journal of Anthropological Archaeology

Встановлення справжньої інформації про складну та різноманітну культуру

Відкриття того, що в епоху вікінгів Норвегія була більш жорстокою, ніж Данія, перевертає попередні уявлення про те, як функціонувало скандинавське суспільство в цю епоху. За словами соціолога Університету Південної Флориди та співавтора дослідження Девіда Джейкобсона, це одне з найважливіших відкриттів цього нового дослідження.

"Виявлення цих моделей свідчить про те, що ми говоримо про різні суспільства в регіонах Норвегії та Данії, — заявив він. - Це досить вражаюче, оскільки було припущення, що в соціальному плані Скандинавія вікінгів була здебільшого особливим простором".

Дивовижні результати цього дослідження, ймовірно, спонукають інших вчених глибше поглянути на культури епохи вікінгів у Швеції та Ісландії та інших частинах великого світу вікінгів, щоб побачити, чи можна виявити однакові варіації культурної толерантності до міжособистісного насильства.

Нагадаємо, вчені виявили, що скандинави модифікували тіла в епоху вікінгів не лише за допомогою татуювань, але й шляхом підпиляних зубів і штучно деформованих черепів. Більшість цих прикладів походять зі шведського острова Готланд у Балтійському морі.