RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

3 жовтня

Всі новини

Астрономи знайшли нову планету, що обертається навкола найближчої зірки до Сонця

Вдруге за останні вісім років астрономи, які досліджували зірки в Чумацькому Шляху поблизу Землі, виявили невідому раніше планету. Ця невелика планета обертається навколо червоного карлика, відомого як зірка Барнарда, і знаходиться на відстані 5,96 світлових років від Землі.

Про це йдеться в пресрелізі Європейської південної обсерваторії (ESO).

Цю екзопланету (назва будь-якої планети за межами нашої Сонячної системи) знайшли дослідники, пов’язані з Південною обсерваторією Європи (ESO), за допомогою дуже великого телескопа (VLT), встановленого ESO на вершині гори Серро-Параналь у регіоні пустелі Атакама на півночі Чилі.

У той час як тризіркова система Альфа Центавра є найближчою до Землі багатозірковою системою, зірка Барнарда є найближчою одиночною зіркою (за винятком Сонця, що також є одиночною зіркою). Його статус червоного карлика поділяють 70% інших зірок у галактиці Чумацький Шлях (загалом у нашій галактиці принаймні 100 мільярдів зірок), і якщо інші системи червоних карликів також мають планети, це означає кількість планет у Загалом Чумацький Шлях може наблизитися або навіть перевищити позначку в один трильйон.

Barnard's b - найближчий сусід Землі

За оцінками, ця нещодавно відкрита планета має меншу масу, ніж Земля (приблизно половину маси Венери). Його назвали b Барнарда. Було встановлено, що він має орбітальний шлях, який ставить його на відстань приблизно 2,9 мільйона кілометрів від поверхні його сонця.

Це лише п'ять відсотків відстані між нашим Сонцем і Меркурієм. Однак планета не згорає, тому що зірка Барнарда є червоним карликом, температура поверхні якої становить лише половину температури Сонця. Це пояснює, чому температура на поверхні екзопланети Барнарда b набагато нижча, ніж температура на Меркурії (125° за Цельсієм проти 430° за Цельсієм), незважаючи на те, що вона знаходиться так близько до своєї зірки.

Попри таку величезну різницю, b Барнарда здатна підтримувати життя не більше, ніж Меркурій.

"Барнард b — одна з найменш масових відомих екзопланет і одна з небагатьох відомих із масою, меншою за земну, — заявив провідний автор дослідження Джонай Гонсалес Ернандес, дослідник з іспанського Інституту астрофізики Канарських островів у European Southern. - Але планета знаходиться надто близько до головної зірки, ближче, ніж зона проживання. Навіть якщо зірка приблизно на 1370° за Цельсієм холодніша за наше Сонце, вона занадто гаряча, щоб підтримувати рідку воду на поверхні".

Вчені припускають, що у зоряній системі Барнарда може бути багато екзопланет.

"Відкриття цієї планети разом з іншими попередніми відкриттями, такими як Проксима b і d, показує, що на нашому космічному задньому дворі повно планет з малою масою", - додав співавтор дослідження Алехандро Суарес Маскареньйо, ще один дослідник з Інституту астрофіки Канарських островів.

Якщо будь-яка з цих планет справді буде знайдена в помірній зоні зірки, це підвищує ймовірність того, що на них може існувати якесь життя, хоча довести це, ймовірно, буде неможливо.

Як повідомляв "Апостроф", астрономи виявили планету-океан, яка має придатні для життя умови.