RU  UA  EN

Неділя, 25 серпня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Спорт

Новини

25 серпня

24 серпня

Всі новини

​Усик отримав легендарну зброю у подарунок - іменну

Дружина українського боксера Олександра Усика Катерина показала 2 фото в історіях. На одному з фото її чоловік тримає у руках легендарний Javelin.

Відповідні фото виставила дружина боксера в Інстаграмі.

Що відомо про Javelin

FGM-148 «Джавелін» (англ. FGM-148 Javelin — «дротик») — переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) виробництва американських підприємств Raytheon та Lockheed Martin. Перший серійний ПТРК третього покоління, якому властивий принцип «вистрілив-забув» — ракета має теплову голівку самонаведення, тому оператор ракетного комплексу не має супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, поки вона наближається до цілі. Оператор також може вибрати один із двох режимів атаки ракети: атака згори — для ураження бронетехніки у її менш захищений верх, або атака по прямій.

«Джавелін» призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також літальних апаратів, що переміщуються на низькій висоті й швидкості — гелікоптерів або БПЛА.

ПТРК США розробляли з 1986 року, а прийняли на озброєння в 1996 році. Успішно використовували в Іраку. Постачають на експорт у деякі країни світу.

З 30 квітня 2018 року перші комплекти стали надходити до України. Після початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, цей ПТРК став символом українського опору.