RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Спорт

Новини

20 вересня

Всі новини

МОК допустив до Олімпіади росіян та білорусів, які підтримують війну проти України

33 із 59 російських та білоруських спортсменів, допущених до участі в Олімпіаді в Парижі, пов'язані з військовими відомствами РФ або підтримували війну в Україні.

Про це йдеться у великому звіті правозахисної організації Global Rights Compliance, яка базується у Гаазі. Організація закликає спонсорів Олімпійських ігор втрутитися у ситуацію.

У червні представник організації Уейн Джордаш заявляв, що МОК прийняв до відома його лист, у якому висловлювалося занепокоєння, але не став обговорювати це питання по суті та проігнорував два наступні листи.

"МОК фактично розмиває свою позицію, не застосовуючи належним чином правила, які він встановив для того, щоб визначати, які російські чи білоруські спортсмени можуть змагатися в Парижі. Якби вони не виступили з цими принципами і не просували їх, то позиція МОК була б менш кричущою", - сказав Джордаш.

Global Rights Compliance направив свій звіт усім 15 головним спонсорам Олімпіади, яка відкриється 26 липня, закликаючи їх зайняти певну позицію, чинити тиск на МОК або переглянути своє спонсорство Ігор.

У звіті згадуються 12 спортсменів, які мають зв'язки з військовими та силами безпеки через такі організації, як Центральний спортивний клуб армії (ЦСКА), установа, підпорядкована Міністерству оборони Росії. Тринадцять учасників Олімпіади були ідентифіковані як ті, хто лайкав чи ретвітив провоєнні чи антиукраїнські пости у соціальних мережах.

Минулого тижня МОК назвав 59 російських і білоруських спортсменів, запрошених на змагання в Парижі як нейтральні, і заявив, що 28 з них відхилили пропозицію. Комітет встановив умови для окремих спортсменів з Росії та Білорусі, щоб вони могли виступати як "нейтральні" учасники, за умови, що вони не будуть залучені до "активної підтримки війни в Україні".

Як повідомляв "Апостроф", Україна просить МОК усунути від участі у літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі групу російських спортсменів за їх підтримку військової агресії.