Держдеп США відреагував на войовничу заяву Савченко

Речник Державного департаменту США Марк Тонер 25 травня прокоментував войовничу заяву Надії Савченко про готовність померти на полі бою, яку вона зробила в аеропорту "Бориспіль".

Про це він сказав на брифінгу у Вашингтоні, розшифровку якого викладено на сайті Держдепу США.

"Що стосується майбутніх планів Савченко, сподіваюся, вона буде витрачати час на спілкування зі своєю сім'єю і заслужений відпочинок", - зазначив представник Держдепу.

На запитання про те, чи не спричинять її слова активізації конфлікту в Україні, Тоні відповів: "Вона була солдатом, ув'язненим під час боїв на сході України проти сепаратистів і воюючих там російських військовослужбовців. Я не знаю, яка її майбутня військова кар'єра, але я думаю, що вона говорила з цієї точки зору".

"Росія незаконно окупувала Крим і залишається там, значить ми дійсно вважаємо, що Крим повинен бути повернений тому, кому він належить за законом, а саме Україні. Росія і сепаратисти, яких вона активно підтримує на сході України, повинні дотримуватися своїх зобов'язань по Мінську, що забезпечує шлях до вирішення цього триваючого конфлікту", - сказав Тонер.

25 травня Савченко після повернення в Україну заявила: "Я завжди готова ще раз покласти своє життя на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, була на волі. Всі герої України не повинні помирати. Дуже вигідно, коли герої мертві, погано, коли вони живі. Всім погано, але ми будемо жити, і герої будуть у ВР України. Вони будуть у ВР України, герої будуть на заздрість Російській думі, і вони будуть на славу України, в подяку українському народу. У нас буде ВР складатися з тих людей, які цього варті. Ми будемо жити в Україні так, як гідна жити людина. Я не знаю, як це зробити, я вам чесно кажу. Я не буду обіцяти, що це буде завтра. Я вам скажу, що я готова померти кожну секунду за те, щоб це було. І це буде!"

Як повідомляв "Апостроф", глава Держдепартаменту США Джон Керрі закликає Росію слідом за звільненням української льотчиці Надії Савченко повністю виконати мінські угоди.