Європейський дипломат розповів, чи завадить війна на Донбасі вступу України до НАТО

Війна на Донбасі не завадить НАТО розглянути питання про вступ України в Альянс.

Таку думку висловив "Апострофу" посол Литви в Україні Марюс Януконіс.

Він прокоментував перспективи вступу України до НАТО.

"Це в першу чергу залежить від політичної волі української влади. Ми знаємо, що президент України сказав, що найближча мета України — це максимально наблизитися до стандартів НАТО. Ще не було сказано, що Україна буде вступати в НАТО", — зазначив дипломат.

На його думку, реформи в Україні наближають Україну до НАТО.

"Ми бачимо прогрес. Є проблеми, є складні питання, які потрібно вирішити, але в принципі країна рухається правильним шляхом", — вважає Януконіс.

Він також відповів на запитання, чи не стане конфлікт на сході України перешкодою на шляху вступу України в НАТО.

"Як я вже говорив, на сьогоднішній день питання вступу України до НАТО не стоїть, так як все залежить від рішень української влади. Якщо буде тверда політична воля і така мета буде поставлена, то НАТО буде це питання розглядати", — сказав посол Литви.

Він зазначив, що розгляд буде відбуватися, незважаючи на конфлікт на сході України, і додав, що поки мова йде лише про посилення співпраці.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": На саміті НАТО очікуються рішення щодо посилення підтримки України, - посол Литви.

Як повідомляв "Апостроф", представник Держдепартаменту США Джошуа Бейкер заявив, що доля України дуже турбує країни НАТО, так як Україна є членом цього військово-політичного блоку.