Журналіст розповів про сюрприз Путіна для НАТО

Український журналіст Віталій Портніков пояснив, як президент РФ Володимир Путін може піднести сюрприз НАТО, "помацавши" Альянс на території його країн-членів.

Про це журналіст написав у колонці на Newsru.ua

"У керівництві Альянсу сподіваються, що вжиті заходи змусять Росію приборкати свої амбіції. У НАТО пропустили момент, коли антизахідна риторика російських керівників, спрямована на мобілізацію власного населення, змінилася реальними діями по дестабілізації ситуації в Європі і в світі в цілому. І зараз хочуть продемонструвати, що зрозуміли небезпеку і не збираються сидіти склавши руки. Якщо Путін захоче відповідати – це змусить російського правителя піти на додаткові витрати, втягування в гонку озброєнь, з якою нинішній російський реваншистський режим – як і його агресивний радянський попередник – може вийти тільки вперед ногами. Звичайно ж, Путін захоче домовлятися", - пише Портніков.

"Але це – з логічної точки зору. У Кремлі ж не дружать з логікою і не мають ніякого продуманого плану дій. Зате Путін готовий у будь-який момент реагувати на виклики – як він це вже довів після перемоги Майдану і втечі Віктора Януковича в Ростов-на-Дону", - вважає журналіст.

"Тому першою реакцією російського президента на рішення натовського саміту може бути не заспокоєння на Донбасі – як можуть розраховувати керівники західних держав. Першою реакцією Путіна буде спроба "помацати" НАТО на території країн – членів Альянсу. Чи справді альянс готовий жорстко реагувати на російські дії – якщо вони не будуть носити характер прямої агресії? Або ж Путіна знову запросять за стіл переговорів?", - задається питаннями він.

Як повідомляв "Апостроф", в НАТО не хочуть вступати у відкриту конфронтацію з Росією, проте активно готуються на випадок можливого протистояння.