США заборонили ExxonMobil працювати в РФ в обхід антиросійських санкцій

Адміністрація президента США Дональда Трампа не дозволила американської нафтової компанії ExxonMobil бурити свердловини в Чорному морі в обхід санкцій щодо Росії.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Зазначимо, що до свого призначення на посаду держсекретаря США Рекс Тіллерсон з 2006 року обіймав посаду голови ради директорів ExxonMobil

На думку видання, зазначене рішення є сигналом того, що Трамп не бажає або не може покращити відносини з Кремлем, про що він говорив, будучи кандидатом на пост президента США.

"Після консультацій з президентом Трампом Міністерство фінансів видавати дозвіл американським компаніям, включаючи Exxon, на буріння, заборонені поточними санкціями щодо Росії", - сказав міністр фінансів США Стівен Мнучин.

ExxonMobil подала заяву на дозвіл співпрацювати з РФ в обхід санкцій в 2015 році, мотивуючи це тим, що вона втратить право на видобуток в Чорному морі, якщо до кінця 2017 року не почне буріння за контрактом з російською державною компанією "Ростнефть". Адміністрація Барака Обами не стала розглядати заяву ExxonMobil, але нафтова компанія сподівалася, що адміністрація Дональда Трампа прийме рішення на її користь.

ExxonMobil не стала висловлювати жаль з приводу рішення адміністрації Трампа, але зазначила, що її компанії-конкуренти отримують дозволи на аналогічні прохання в контексті антиросійських санкцій з боку ЄС.

Видання в цьому контексті зазначає, що в цьому році бурити свердловини в Чорному морі планує італійська нафтова компанія ENI. Європейські санкції відносно РФ дещо м'якше, ніж американські, оскільки дозволяють компаніям виконувати контракти, які були укладені до введення санкцій.

Як повідомляв "Апостроф", в Конгресі США на розгляд винесено законопроект про посилення санкцій проти РФ.