Трамп та Путін зробили на саміті спільну заяву щодо Сирії

Президент США Дональд Трамп та президент Росії Володимир Путін після короткого спілкування на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у В'єтнамі схвалили спільну заяву щодо Сирії.

Відповідне повідомлення опубліковано на офіційному сайті Кремля.

Відзначається, що президенти "висловили задоволення в зв'язку з успішними зусиллями США та Росії щодо більш ефективного запобігання небезпечних інцидентів між американськими та російськими військовими, які дозволили істотно збільшити втрати ІДІЛ на поле бою в останні місяці". Також була досягнута домовленість про підтримку військових каналів зв'язку для забезпечення безпеки збройних сил обох країн аж до остаточного розгрому ІДІЛ.

"Президенти погодилися, що конфлікт в Сирії не має військового рішення. Вони підтвердили, що остаточне політичне врегулювання конфлікту має бути знайдено в рамках Женевського процесу відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2254. Президенти підтвердили, що ці кроки припускають повне виконання резолюції РБ ООН 2254 , включаючи конституційну реформу і вільні та справедливі вибори під наглядом ООН при дотриманні найвищих міжнародних стандартів прозорості та підзвітності, при наданні всім сирійцям, в тому числі членам діаспори, права приймати в них участь", - також сказано в повідомленні.

Крім того, Трамп і Путін підтвердили прихильність суверенітету, незалежності, єдності, територіальної цілісності і світському характеру Сирії.

Нагадаємо, Білий дім заявляв, що Трамп не проводитиме офіційну зустріч з Путіним на полях форуму АТЕС, але, можливо, лідери двох держав проведуть неформальну бесіду. У той же час представники Кремля говорили, що йде активна підготовка до зустрічі.

Детальніше про ситуацію із зустріччю президентів США та Росії читайте в матеріалі "Апострофа": "Відмова Трампа: у чому дійсно програв Путін".