RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Санкції проти РФ: приватна розвідка США розповіла про нові інструменти впливу Заходу на Кремль

Нові санкції США можуть включати в себе заборону на купівлю державних облігацій Росії, що здатне змусити інші країни Заходу відмовитися від покупки державного боргу РФ.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Однак, відзначили аналітики, дана міра може не вплинути на зміну зовнішньої політики Кремля.

"Якщо США введуть санкції щодо суверенного боргу Росії, то це може відлякати й інших західних інвесторів за межами Сполучених Штатів від покупки російських євробондів. У середині грудня Міністерство фінансів РФ заявило, що уряд не буде випускати облігації перед лютневим звітом. Там були впевнені, що в Москви достатньо зв'язків поза Заходом, щоб забезпечити придбання майбутнього боргу. Останніми роками Росія витратила сили на зміцнення своїх відносин в інших регіонах для пом'якшення тиску з боку Заходу. Тому розширені санкції відносно російського суверенного боргу були би перешкодою, але недостатньо важкою, щоб змусити змінити поведінку Росії", - пишуть експерти Stratfor.

Також аналітики розповіли, як РФ обходить існуючі санкції, щодо заборони випуску облігацій для західних інвесторів.

"У своєму лютневому звіті Міністерство фінансів докладно розповість про вплив на Росію та світовий ринок можливих санкцій проти громадян США, які купують новий державний борг Росії. Нинішні санкції не дозволяють деяким російським компаніям (таким як "Сбербанк" і нафтовий гігант "Роснефть") випускати облігації для західних інвесторів, але вони не заважають випускати боргові зобов'язання уряду Росії. Таким чином, Кремль бере на себе суверенний борг і передає його компаніям, що перебувають під санкціями. У 2017 році іноземні інвестиції в державний борг Росії виросли з 5 до 30% від загального обсягу випущених облігацій (всього на 25 млрд дол.). Серед західних фінансових компаній російські державні облігації в минулому році вважалися одними з кращих на ринках, що розвиваються", - пишуть у Stratfor.

Відзначається, що в цьому році Кремль розраховує взяти в борг 18 млрд дол, оскільки економіка РФ виходить з рецесії, але переходить у тривалий період стагнації.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Путіну готують удари за чотирма напрямками, один з них особливо небезпечний - приватна розвідка США".