RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Спецслужби США викупили у російського хакера за $100 тисяч компромат на Трампа, який виявився фальшивкою – NYT

У вересні 2017 року американські спецслужби в номері одного з готелів Берліна передали 100 тисяч доларів російському хакеру в обмін на, як він заявляв спочатку, викрадену кіберзброю Агентства національної безпеки США і компромат на президента США Дональда Трампа.

Про це пише видання The New York Times з посиланням на співробітників американської та європейських розвідувальних служб, які поділилися інформацією на умовах анонімності.

Всього російський хакер вимагав 1 мільйон доларів. Відзначається, що АНБ намагалося всіма силами повернути викрадену у неї кіберзброю. Спецслужби США сторгувалися з російським хакером щодо ціни на компромат з 10 до 1 мільйона доларів. Через кілька місяців росіянин показав одному з американських бізнесменів 15-секундний відрізок передбачуваного відео компромату на Трампа, де чоловік розмовляв з двома жінками. Ніяких доказів, що це був нинішній президент США не було, і більше того, виявилося, що відео було знято в посольстві РФ в Берліні.

Зокрема, серед компромату на Трампа анонсувалося відео, де той був зображений з повією в номері московського готелю в 2013 році.

Кілька співробітників американських спецслужб заявляли, що вони не хочуть отримувати матеріали з Трампу від росіянина, який, швидше за все, має сумнівні зв'язки зі спецслужбами РФ і кіберзлочинцями зі Східної Європи. В кінцевому підсумку російський хакер надав неперевірену і, можливо, сфабриковану інформацію про Трампа та інших осіб, включаючи банківські записи, електронні листи і передбачувані дані російської розвідки.

Представники американської розвідки заявили, що вони розірвали угоду, оскільки вони побоювалися виявитися залученими в російську операцію, метою якої було створити розлад всередині уряду США.

Підкреслюється, що спецслужби США були більш зацікавлені в поверненні вкраденої кіберзброї, яка була створена для злому комп'ютерних мереж Росії і Китаю, ніж у компроматі на Трампа, який, за словами американців, є справою жовтої преси, а не розвідки.

Як повідомляв "Апостроф", російські хакери активно намагаються роздобути секретні військові технології США.