RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Різко змінює свою думку: Трампа в Європі назвали жалюгідним

Президент США Дональд Трамп часто займає незвичні позиції, з якими категорично не згодні в Європейському союзі, в принципових питаннях і часто змінює свою думку.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив британський політолог Майкл Емерсон.

За його словами, є як мінімум п'ять питань, за якими ЄС і адміністрація Трампа категорично не згодні один з одним: зміни клімату, Іран і так далі.

"Тепер до цього всього додається ще й торгова війна. Торгові війни вигравати легко, каже Трамп. Це повністю суперечить всьому, у що в Європі вірять і практикують, щоб мати добре врегульовану багатосторонню систему торгівлі", - зазначив він.

Емерсон додав, що ЄС і США разом були хранителями міжнародної торгової системи, але тепер Трамп намагається її знищити.

"Виникла ситуація для переговорів. Днями єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем відвідає Вашингтон, як і міністр економіки Німеччини. Можливо, подумавши трішки більше про такий крок і його можливі наслідки, США вирішать, що ЄС, а також Канада і Мексика, повинні бути виключені з рішення про мита на сталь і алюміній, що США і ЄС можуть працювати разом як союзники, щоб вирішити велику проблему в питанні сталі - китайські можливості доступу на ринок", - сказав він.

Експерт уточнив, що ціна питання досить висока.

"ЄС вже поглядає на інших основних торгових партнерів, укладає угоду про вільну торгівлю з Японією, веде переговори з МЕРКОСУР (економічний союз держав в Південній Америці, - ред.), має нову угоду з Канадою. І навіть є ідея, що ЄС може приєднатися до Транстихоокеанського партнерства, в яке не входить Китай, але яке включає Японію, держави АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії, - ред.), Андські країни (Чилі і Перу, - ред.) і Канаду", - зазначив Емерсон.

Разом з тим, він уточнив, що, коли Рекс Тіллерсон був держсекретарем, він стримував вплив Трампа. А Майк Помпео, який скоро займе цю посаду, на одній хвилі з президентом США.

"Тому виникла дуже ризикована ситуація, що США вийдуть з цієї багатосторонньої угоди з європейцями і росіянами. Це ще одна з небезпек від жалюгідного президента Трампа", - сказав він, додавши, що Трамп зазвичай залишає за собою право змінити думку, від одного твіта до наступного.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ситуація в Україні зависла до наступного року, дещо пішло у зворотному напрямку - західний експерт.