RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Нічого нового: з'явився песимістичний прогноз по ядерному роззброєнню КНДР

Недавні переговори президента США Дональда Трампа і глави Північної Кореї Кім Чен Ина принесли мало нового в процес ядерного роззброєння КНДР, а дипломатичний процес між країнами може зависнути на деякий час.

Про це "Апострофу" розповіли експерти-міжнародники.

Так, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Віктор Костянтинов стверджує, що Трамп і Кім Чен Ин лише "домовилися обговорювати денуклеаризацію".

"У цьому плані абсолютно нічого нового немає. Єдине, що до плюсів, звичайно, можна віднести той факт, що встановлений діалог між двома сторонами, якщо врахувати, як давно його перервали. Якщо його вдасться зберегти, це вже буде непогано", - зазначив він.

Інший дослідник, професор Київського інституту міжнародних відносин Сергій Галака стверджує, що від цих переговорів мало хто чекав рішучих результатів.

"Очікування виправдалися в тому сенсі, що ніякого реального прориву не відбулося. Це (спільна підсумкова заява, - "Апостроф") просто політична декларація - декларація в майбутньому рухатися до світу і денуклеаризації. Там немає інструменту контролю і термінів. З точки зору північнокорейського режиму було б нераціонально просто так відмовитися від наявного ядерного арсеналу, не отримавши від цього нічого. Кім хоче поетапно рухатися в переговорному процесі: поступки на поступки. А наскільки Трамп до цього готовий - ще не зрозуміло. Він вже змінив свою радикальну позицію "або все, або нічого" і зараз під тиском своїх радників схиляється до позиції, що це лише початок довгого процесу ", - говорить експерт.

Крім того, Галака також зазначає, що на президента США чинять тиск наближення виборів до Конгресу.

"Трампу треба продемонструвати якісь реальні чи уявні перемоги на зовнішній арені. Тоді у нього є шанс на збереження Республіканською партією більшості, принаймні в Палаті представників. А в іншому випадку у нього будуть дуже хиткі шанси проштовхнути своїх людей в Конгрес на новий термін, і, відповідно, він втратить дуже важливий важіль у внутрішній політиці ", - підкреслює він.

За словами Галаки, згадка Трампом очікування результатів з роззброєння КНДР через півроку, свідчить про те, що процес зависне на пару місяців. Самі ж майбутні переговори будуть надзвичайно складним процесом, до якого потрібно буде залучити не лише представників інших центральних органів виконавчої влади, крім Держдепартаменту, а й міжнародних організацій - ООН та МАГАТЕ.

Детальніше про зустріч президента США і лідера КНДР в Сінгапурі читайте в матеріалі "Апострофа": Шоу божевільних: чого чекати світу після зустрічі Трампа і Кім Чен Ина.