RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Збитки та повне військове вторгнення РФ: чим загрожує Україні Північний потік-2

Будівництво російським "Газпромом" газопроводу "Північний потік-2" може принести Україні збитки у розмірі 3 млрд доларів на рік.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час виступу на форумі Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє "Українська правда".

""Північний потік-2" - набагато ширша проблема, ніж просто газове питання. Вона стосується безпеки України і не буде перебільшенням сказати, що для нас це питання виживання. Якщо в нас не буде газового транзиту, це відкриє двері для повноцінного військового вторгнення Росії в Україну. Це не тільки питання грошей "Нафтогазу" чи України, але й питання безпеки. Не тільки нашої, а й всього Євросоюзу", – наголосив голова НАК.

За його словами, наразі Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік за рахунок транзиту.

"Якщо "Північний потік-2" зараз запуститься, то через 2 роки проект може бути завершений. Як тільки це станеться, всі розрахунки показують, що транзиту газу через Україну більше не буде", – сказав Коболєв.

Він наголосив, що в такому разі частина транзиту перейде на "Турецький потік", все інше - на "Північний потік-2", і зауважив, що 3 млрд доларів — це 3% внутрішнього валового продукту України.

Як повідомляв "Апостроф", у зв'язку з переговорами міністрів закордонних справ Німеччини Гайко Маасу і Росії Сергія Лаврова в п'ятницю, 14 вересня, Україні варто готуватися до втрати транзиту газу.