RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Супутник NASA виявив три нові планети за межами Сонячної системи: опубліковано відео

NASA опублікувало перші результати роботи свого нового телексопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), який за перші три місяці роботи виявив три світи за межами нашої Сонячної системи.

Про це повідомляє gismeteo.

Перший з виявлених світів - Pi Mensae с, планета розміром з дві Землі, що обертається навколо своєї зірки за шість днів і розташована в 60 світлових роках від нас. Батьківська зірка об'єкта схожа за характеристиками на Сонце.

Наступний світ - LHS 3884b, кам'яниста планета, яка більша за Землю в 1,3 рази і знаходиться в 49 світлових роках від нас (на небосхилі приблизно в сузір'ї Індіанець). Батьківська зірка планети - червоний карлик, чий розмір становить одну п'яту від розміру Сонця. Рух по орбіті навколо зірки у планети займає всього 11 годин, тобто тіла розташовані дуже близько (порода на стороні планети, поверненою до світила, може місцями ставати лавою).

Третій виявлений світ - планета HD 21749b в три рази більша за Землю і в 23 рази більше її по масі. Час, за який об'єкт обертається навколо своєї зірки (80% від маси Сонця, в 53 світлових роках від нас), становить 36 днів. Температура на поверхні небесного тіла складає 150 градусів за шкалою Цельсія. Вчені кажуть, що планета щільніше, ніж Нептун, але навряд чи є кам'янистою. Можливо, це планета-океан або має дуже щільну атмосферу.

Також є ймовірність, що поруч з HD 21749b є і ще одна планета, схожа розміром на нашу Землю і обертається навколо зірки за 8 днів, але дані поки недостатньо підтверджені.

Всього астрономи розглядають і вивчають зараз більше 280 екзопланет-кандидатів, запропонованих телескопом.

Серед інших завдань, виконаних TESS, в NASA зазначають фіксацію зіркових подій, наприклад, вибухів наднових. За час своєї роботи їх телескоп зазначив шість.

Як повідомляв "Апостроф", Boeing спільно з NASA створюють пасажирський лайнер з незвичайними крилами.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ