RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

​"Кукловод" Кремля: стало відомо, хто контролює російські ЗМІ

Перший заступник керівника адміністрації президента і куратор інформаційної політики Олексій Громов - є так званим "начальником пропаганди" в Росії.

Про це йдеться в опублікованому в матеріалі видання "Проект".

Так, згідно з даними джерел видання, Кремль поставив Громова "біля керма" російських телеканалів.

Таким чином, він стежив за тим, щоб замовчувати масові протести в Росії 26 березня 2017 року, "акуратно висвітлювати скандал" навколо Анастасії Вашукевич (Насті Рибки) і "не дуже сильно критикувати" бізнесмена Олега Дерипаску, а також зняти з ефіру телеканалу "Росія" кадри стрілянини в коледжі в Керчі восени 2018 року.

Джерела "Проекту" стверджують, що ці розпорядження виходили безпосередньо від Громова, якого в розслідуванні називають "керівником російської державної пропаганди".

"Проект" в першому випадку посилається на "людину, близьку до кремлівської адміністрації", у другому - на людину, яка "чула телефонну розмову" про Дерипаску. Імена цих людей не називаються.

У матеріалі "Проекту" узагальнені як широко відомі факти, так і менш відомі твердження про Громова, а також його оточенні і сім'ї. У низці випадків джерелами названо імена, які не називають по іменах співрозмовники "Проекту" в Кремлі або в сфері медіа.

У розслідуванні також стверджується, що співвласником компанії, що організовує поїздки журналістів "кремлівського пулу", є колишній однокурсник і товариш по службі Громова Михайло Брюханов.

Нарешті, видання пише про дружніх і ділових відносинах між Громовим і главою телеканалу RT Маргаритою Симоньян і зазначає, що "перед публікацією цієї статті навколо журналістів "Проекту" почали відбуватися дивні речі. В політичних каналах російського Telegram з'явилися пости зі звинуваченнями "Проекту" у виконанні замовлення від американців".

Як повідомляв "Апостроф", російські пропагандисти звинувачують США в пожежі в Керченській протоці.