RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Трампа порівняли ситуації з захопленням Криму і Голанських висот

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Ізраїль захопив Голанські висоти опинились у складі Ізраїлю, оскільки він захищався від нападу Сирії, а Росія анексувала Крим, не маючи жодної загрози з боку України.

Про це він сказав, виступаючи 9 квітня на слуханнях в Сенаті США, передає DW.

"Він (Ізраїль - ред) оборонявся, його існування було під загрозою ... Росія ж все-таки не оборонялася. Росія вибрала момент, щоб захопити територію у народу, який не уявляв для неї жодної загрози", - зазначив держсекретар.

"Не може бути більш різних ситуацій, ніж ці", - підкреслив Помпео.

Нагадаємо, 21 березня президент США Дональд Трамп закликав світ визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. 25 березня він підписав документ про визнання суверенітету. У зв'язку з таким кроком Канада, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Катар, Кувейт, Сирія, Туреччина, Іран, Росія та Євросоюз засудили намір США, заявивши про невизнання прав Ізраїлю на Голанські висоти. Також дії США не підтримали на екстреному засіданні Ради безпеки ООН.

Приналежність стратегічно важливих Голанських висот вже довгий час є однією з найбільш спірних тем в конфлікті на Близькому Сході. З 1944 до 1967 року Голанські висоти входили до складу Сирії, Ізраїль взяв під контроль дві третини цих територій під час Шестиденної війни 1967 року. У 1973 році Сирія зробила спробу повернути Голанські висоти під час Війни Судного Дня, але зазнала поразки. У 1981 році Ізраїлем був прийнятий закон, який в односторонньому порядку проголосив суверенітет країни над цією територією. Однак Сірія продовжує вважати ці території своїми.

Як повідомляв "Апостроф", в грудні 2017 року Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.

У січні 2019 армія Ізраїлю завдала ракетного удару по позиціях іранського Корпусу вартових ісламської революції на території Сирії: було вбито чотири людини.