RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Розкрита загадка найбільшого вулкана в світі

Вчені з'ясували, що вулкан Таму в північно-західній частині Тихого океану не є щитовим.

Про це повідомляє ресурс "Акценти".

"У 2013 році дослідники заявили, що масив Таму, який розташовується в 1600 кілометрах від Японії є найбільшим вулканом в світі. Висота підводного вулкана становить приблизно 4,5 км, а його вершина на 2 км нижче рівня моря. Сама площа масиву в 50 разів більше Мауна-Лоа. Саме вулкану Мауна-Лоа раніше належав титул найбільшого", - йдеться в повідомленні.

Але, в ході проведених вченими університету Х'юстону досліджень виявилося, що Таму не є щитовим вулканом, а виник він в результаті розсування літосферних плит через нагнітання магми - це називається спрединг.

Відзначають, що щитові вулкани утворюються, коли один вулканічний шлейф викидає з часом достатню кількість лави, і ця лава розтікається, утворюючи опуклу гору навколо кратера.

Завдяки дослідженням, стало ясно, що Таму був сформований по-іншому: магма давила на кору, і матеріал випирав утворюючи підводний гірський масив.

Виходячи з цього, масив Таму - не спільний щитовий вулкан, а всього лише частина підводного гірського ланцюга. І своє лідерство повернув собі вулкан Мауна-Лоа в Гавайському архіпелазі.

Як повідомляв "Апостроф", в Італії почалося виверження вулкана Стромболі, внаслідок чого загинула одна людина.