Екс-президент Киргизстану затриманий зі стріляниною, багато поранених: подробиці і відео з місця

У середу, 7 серпня, в Киргизстані почалася операція із затримання екс-президента країни Алмазбека Атамбаєва.

Про це повідомляють ЗМІ в Telegram.

Силовики штурмували резиденцію екс-глави держави. Стало відомо, що операцію правоохоронці проводили на очах у журналістів і великої кількості інших людей, що знаходилися в резиденції.

Всі дороги до будинку Атамбаєва під Бішкеком заблокували, а прихильники екс-президента намагалися прорватися до його дому. Вони пиляють дерева, перекриваючи дороги.

За даними очевидців, спецназ застосовував гумові кулі і шумові гранати, а над будинком кружляли літаки. Кілька людей отримали поранення, на місці працюють бригади швидкої допомоги. За іншою інформацією, поранено близько 10 людей.

Зокрема, в ході штурму сталася стрілянина, в результаті якої постраждала журналістка 24.kg Аїда Джумашева. Вона отримала поранення ноги гумовою кулею, яка пройшла по дотичній - життю журналістки нічого не загрожує.

За неофіційними даними, Атамбаєв все ж був затриманий співробітниками поліції і вивезений з території свого будинку на гвинтокрилі. Однак його прихильники не розходяться.

Нагадаємо, Атамбаєв очолював Киргизстан з 2011 по 2017 рік. В кінці червня 2019 року з нього зняли недоторканність. Перед тим Генпрокуратура визнала обгрунтованими обвинувачення, висунуті проти нього групою депутатів парламенту - в корупції та незаконному збагаченні.

Формально затримання Атамбаєва стало можливим після того, як він тричі проігнорував порядок в рамках розслідування однієї зі справ, в якій він є свідком.

Як повідомляв "Апостроф", в 2017 році в Києві сталося гучне затримання політика Міхеїла Саакашвілі, його депортували з країни в Грузію.